Vücutta oluşan ödemi atmanın yolları: 7 etkili besin

Dokularda aşırı sıvı birikimiyle beraber kendisini gösteren ödem çoğunlukla ayak, bacak, eller ile kollarda tüm vücutta da görülebilir. Ödemi atabilmenin en kolay yolu ise yediklerimize dikkat etmektir. Bazı besinlerin ise ödemden kurtulmada daha fazla etkisi vardır. İşte ödemi atacak 7 besin…

SAĞLIK 22.05.2022, 11:06 22.05.2022, 11:07
Vücutta oluşan ödemi atmanın yolları: 7 etkili besin

Hücrelerde yoğun bir şekilde sıvı birikmesi sonucu oluşan ödem çoğunlukla, göbek çevresi, ayak, bacak, ayak, eller ile kollarda şişlik oluşturabiliyor. Ancak vücudun bütün bölgelerinde ödem görülebilir. Medicana Bursa Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Tuğba Küçük, şişliklerin beraberinde kilo artışını da getirdiğini söyleyerek, ödemi atabilecek 7 besin hakkında bilgilendirmeler sağladı.

Vücut neden ödem tutar?

Havaların ısınmasıyla beraber damarların genişlediğini ve kan akışının yavaşladığını belirten Diyet ve Beslenme Uzmanı Tuğba Küçük, " Öncelikle bacaklarda şişlikler meydana geliyor. Sonrasında bu şişlikler vücudun çoğu bölgesine yayılıyor. Bu neden birçok kişiyi rahatsız eden ‘ödem’ yaz aylarında daha fazla yaşanıyor. Tuz tüketiminin fazlalaşması, regl periyotu, yeterli su tüketilmemesi, yüksek karbonhidratlı yemekler tüketmek, hareketsiz bir hayat ve kilo almak ödemin ana nedenlerini meydana getiriyor. Covid-19 salgını nedeniyle evlere kapandık. Bu da bizi hareketsiz bir yaşama itti. Kilo aldık, tüketim alışkanlıklarımız değişti. Bunların sonucunda da çoğu kişide ödemler meydana geldi “dedi.

Sıvı tüketiminize dikkat edin

Ödem oluşmasında su tüketiminin çok önemli bir rol oynadığını vurgulayan Tuğba Küçük, “Şu şekilde düşünebilirsiniz. Eğer vücutta sıvı yoksa bedenimizde nasıl şişlik oluşacak. Şöyle ki beynimiz vücutta yeterli olacak sıvı bulunmadığında bunu anlıyor ve ‘yeterli gelecek sıvı yok, mevcuttakini vücutta tut’ diyerek hücrelerde sıvıyı tutuyor. Sıvının az gelmesi tehlike şeklinde görülüyor ve beyin vücudu koruma altına alıyor. Bu durumda da vücutta şişlikler meydana geliyor “şeklinde ifade etti.

3 beyazdan uzak durulmalı

Tuz kullanımının damar ve kalp sağlığını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Küçük,” Hem sağlığımızı etkiliyor hem de vücudumuzda ödem tutuyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan bilgilendirmelere göre, günlük olarak tuz tüketimi 5 gramın altında olmalı. 5 gramda da bir çay kaşığına tekabül ediyor. Çok fazla oranlarda karbonhidrat alımı da vücutta ödem yapıyor. Daha sonrasında ise yağ miktarının fazlalaşmasına neden oluyor. Vücudunuzda oluşan ödemi rahatça atabilmeniz için un, tuz, şeker barındıran paketli besinleri tüketmemeniz gerekiyor. Bunları azaltmaya özen gösterin” sözlerine dikkat çekti.

Ödemden kurtulmak için tüketilecek gıdalar

Vücutta oluşan şişliklerin günlük hayatta rahatsızlık verdiğini belirten Küçük, “Evet, vücudumuz ödem tutuyor. Peki, bizler kilomuzu fazla gösteren ve vücudumuzda şişlik yapan ödemden nasıl kurtulacağız?”

  1. Maydanoz: İçerisinde C vitamini ve bol lif bulunur. Hem ödemi atmada hem de bağırsak sağlığı açısından akıllara ilk gelen gıdalardan birisidir. Güne başlarken bir avuç maydanoz yemek ödemi atmada son derece fayda sağlayacaktır.
  2. Ananas: İçerisinde bulunan bromalin maddesi sayesinde ödemi vücuttan uzaklaştıran bir meyvedir. Günlük olarak 2 adet ince dilim ananas yiyebilirsiniz.
  3. Kiraz sapı: Yaz aylarının en fazla sevilen meyvelerinden birisi olan kirazın saplarını sakın atmayın. Kirazın saplarını bir kenara ayırın ve kaynatıp çay olarak tüketin. Bu çay sayesinde hem şişkinlik hem de hazımsızlık sorunlarını ortadan kaldırabilirsiniz. Ödem atıcı özelliği de çok yüksektir. Günlük olarak 1 bardak içebilirsiniz.
  4. Kivi: C vitamin açısında oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. İçerisinde barındırdığı pektin sayesinde toksinleri vücuttan uzaklaştırır ve ödemin atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle günlük olarak 1 tane kivi tüketilebilir.
  5. Limonlu su: Yataktan kalkar kalkmaz limonlu su tüketmelisiniz. Herhangi bir mide sorununuz yoksa uyandığınızda bir bardak suyun içerisine yarım limon sıkın ve tüketin. Ödemin vücuttan uzaklaştırması ve bağırsaklarınızın çalışması için limonlu suyun çok büyük yardımı olacaktır.
  6. Yeşil çay: İçerisinde bulundurduğu yoğun antioksidan kateşin sayesinde ödemin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı oluyor. Yeşil çayın gücünden yararlanın.
  7. Salatalık: Yaz mevsiminin düşük kalorisi sebebiyle bolca tüketebileceğiniz besinleri içerisinde ilk sırayı alan salatalık, içerisinde yüksek oranda sıvı barındırıyor. Sıvı miktarı fazla olduğundan dolayı vücuttan ödemi rahatlıkla atabiliyor. Salatalığı tuzsuz bir şekilde tüketmeniz gerekiyor.
Yorumlar (0)