Virüsü, salgın hastalığı bitmiyor! DSÖ uyardı: 200 milyon insan tehlikede

BM, kızamık vakalarının bu sene koronavirüsün sebep olduğu aksaklıklar sebebiyle dünya genelinde yaklaşık olarak yüzde 80 oranında artış göstereceği bilgisini paylaştı. Hastalığın yükseliş nedeninin başka hastalıkları da tetikleyebilme unsuru olduğuna ilişkin uyarılar yapıldı. Birleşmiş Milletler’in çocuk ajansı UNİCEF ve DSÖ yapmış olduğu paylaşımda, koronavirüs pandemisinin dünya çapında koronavirüs dışındaki hastalıklara dair kampanyaları kesintiye uğrattığını ve 200 milyonu aşkın insanın tehlikede olduğunu ifade etti.

SAĞLIK 28.04.2022, 14:12 28.04.2022, 14:35
Virüsü, salgın hastalığı bitmiyor! DSÖ uyardı: 200 milyon insan tehlikede

Kızamık, çoğunlukla çocuklara saldıran bir virüsün sebep olduğu hastalığa verilen isim. En ciddi komplikasyonlar ise ishal ve şiddetli solunum yolu enfeksiyonları, beyin şişmesi ve körlüğe kadar varabiliyor. Birçok ülke bu hedefin çok gerisinde dursa da en az %95 oranında aşılama ile kızamığın yayılmasını önlemenin en iyi yolu.

Son 1 senede 21 büyük kızamık salgını meydana geldi

Birleşmiş Milletler ajanslarından elde edilen verilere göre, bu senenin Ocak ve Şubat ayında küresel çapta 17 bin 300’ün üzerinde kızamık vakası rapor edildi ve geçtiğimiz sene bu aylarda yaklaşık olarak 9 bin 600 kızamık vakası kayıt altına alındı. Nisan ayına dek ise toplam 1 yılda, çoğunluğu Doğu Akdeniz ve Afrika’da olmak üzere 21 yıkıcı ve büyük kızamık salgını olduğu görüldü.

Ukrayna konusunda endişe

Öte yandan Birleşmiş Milletler tarafından paylaşılan verilere göre, son 12 ay içerisinde açık ara en çok kızamık vakasının kayıt altına alındığı ülkeler Etiyopya, Nijerya, Afganistan, Yemen ve Somali oldu. Bütün bu ülkelerde çatışma ve savaşların yaşandığı biliniyor. Bundan dolayı, 2017-2019 seneleri arasında Avrupa’da görülen en yüksek kızamık oranının kayıt altına alınması sonrasında Ukrayna’da yaşanan savaşın ülkede tekrar salgın hastalıkları canlandırmayı tetikleyebileceğine ilişkin korkular yer alıyor. Gregory, savaş başladığından bu zamana dek Ukrayna’da herhangi bir hastalığı takip etmenin zor olduğunu ifade etti.

203 milyon insan tehlike altında

Bununla beraber, pandeminin başından beri ertelenen 43 ülkedeki 57 aşı kampanyasının hala bitirilmediğini kaydeden BM kurumları, bu durumdan çoğunluğu çocuk olmak üzere 203 milyon insanın etkilendiğini kaydetti.

Koronavirüs pandemisi, bununla beraber sağlık tesislerinin üstünde baskı oluşturmaya ve personel ve dikkati uzun zamandır süren ölümcül hastalıklar için aşılamadan uzaklaştırmayı sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus konuya dair yapmış olduğu paylaşımda, “Yaşanan kesintilerin bağışıklama hizmetleri üzerindeki etkisi gelecek on seneler boyunca hissedilecek. Herkesin artık bu hayat kurtaran aşılara erişebilmesi maksadıyla gereken aşıları yeniden rayına oturtma ve yakalama kampanyaları başlatma zamanıdır.” dedi.

Bununla beraber Birleşmiş Milletler Kurumları tarafından, pandeminin başlangıcında ertelenmiş olan 43 ülkede 57 aşı kampanyasının halihazırda bitirilmediğini ve bu durumdan çoğu çocuk olmak üzere toplamda 203 milyon insanın etkilendiğini kaydetti.

Yorumlar (0)