Veriler ortada! Yoğun bakımların tamamına yakını bu kişilerden oluşuyor

Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Turan, yoğun bakım hastalarının son durumlarını bildiren açıklamalarda bulundu. Şu anda mevcut yoğun bakım hastalarının yüzde 90’ının ya hiç aşı yaptırmayan ya da aşı takvimini tamamlamamış kişiler olduğunu bildirdi. 

SAĞLIK 17.02.2022, 17:07 17.02.2022, 17:56
Veriler ortada! Yoğun bakımların tamamına yakını bu kişilerden oluşuyor

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, son dönemlerde artan koronavirüs vakaları ve yoğun bakıma yatış oranları hakkında açıklamalarda bulundu: “Yeni tip koronavirüste vaka sayıları, özellikle Omicron varyantı sebebiyle son dönemlerde hızla artış gösteriyor. Yoğun bakıma yatan ve hastalığı ağır geçirenlerin sayısı da bu doğrultuda artıyor. Yoğun bakımda bulunan ve ağır hasta statüsünde olan kişilerin yüzde 90 oranında ya aşısını yaptırmamış ya da aşı takvimini tamamlamamış kişiler olduğunu görüyoruz. Aşı, şu anda yeni tip koronavirüse karşı en büyük silahımız. Aşılamanın önemini en çok hastanede yatan hastalarımız anlıyor. Aşı olmayan genç hastalarımız olduğunu biliyoruz. Artık bu varyant gençlere de bulaşıyor ve yoğun bakımlarda gençler de yatıyor. Şu anda küresel anlamda aktif olan Omicron varyantının bulaş oranı, diğer varyantlara nazaran oldukça yüksek. Aşı olmayan vatandaşlarımızın aşılama programına dahil olması ve kısa sürede aşı takvimini tamamlaması gerekiyor.” 



“65 yaş ve üstü dikkatli olmalı” 

“Omicron sebebiyle ABD ve Avrupa’da artan vaka sayıları ülkemize de ne yazık ki yansıdı. Bu vakaların hastane ihtiyaçlarının önceki varyantların vakalarından daha düşük olması bizim için umut niteliğinde oldu. Ancak aşı yaptırmayanların pozitif olması ve yoğun bakıma ihtiyaç duyma olasılıkları hızlı şekilde ortaya çıktı. Özellikle yaşı 65 ve üstünde olan hastalarımızın yoğun bakımlarda olduğunu görüyoruz. Bu yaş grubunda kronik ya da genetik rahatsızlıkların bulunması sebebiyle Omicron varyantı daha kötü seyredebiliyor. İleri yaş grubunda tüm hastalıkların üstüne bir de koronavirüs eklendiğinde özellikle solunum yetmezliği ortaya çıkıyor. Bu da hastalarımızı yoğun bakımda takip etmemiz gerektiğini gösteriyor. Bu yaş grubunda hatırlatma dozlarının çok önemli olduğunu sık sık vurguluyoruz.” 



“Aşı ciddi hastalıktan, maske de bulaştan korur” 

“Aşı programını tamamlamamız, toplum olarak oldukça önemli. Aşılar bizleri hasta olmaktan koruduğu gibi maske, mesafe ve hijyen tedbirleri de bulaştan koruyor. Tüm bu önlemler alındığında korkulanın başa gelmediğini biliyoruz. Vakaların yükselmesiyle birlikte vatandaşlar önlemlere daha fazla dikkat etmeye başladılar. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız pik sonrasında vaka artışında azalma yaşandığını net şekilde görüyoruz. Hastaneye başvuranlarda ve pozitif çıkma oranında şu anda düşüş söz konusu. Beklentimiz, kısa sürede vaka sayısının hızla düşmesi.” 

Yorumlar (0)