Veganlar ve vejetaryenler diyet yaparken dikkatli olmalı 

Vejetaryen ve vegan beslenme modeli son dönemlerde oldukça yaygınlaştı. Pek çok kişinin sağlıklı olmak ve kilo vermek için başladığı bu yolda diyet yapılırken dikkatli olunması gerektiğini belirten Diyetisyen Mehtap Yakut, püf noktalara dikkat çekti. 

SAĞLIK 15.04.2021, 17:28 16.04.2021, 12:13
Veganlar ve vejetaryenler diyet yaparken dikkatli olmalı 

Diyetisyen Mehtap Yakut, üretilen sera gazı bakımından insanların doğaya verdiği zararı anlatmak için kullanılan karbon ayak izinin azaltılması, çevreye duyarlılık ve üretim çiftliklerinde hayvanlara yapılan kötü muameleleri azaltmak amacıyla vegan ve vejetaryen beslenmeyi tercih eden kişilerin “diyet biçimi“ hakkında açıklamalarda bulundu.

“Vegan beslenmek daha ağır”



Vegan beslenme modelinin vejetaryen beslenme modeline göre daha ağır olduğunu belirten Diyetisyen, vejetaryen ve vegan beslenmenin vücudu daha dinç ve sağlıklı hale getirdiğini, bu sebeple pek çok kişi tarafından ilgi gördüğünü ifade ediyor.

Diyetisyen Yakut, aradaki bu farkı, “Vejetaryen beslenmenin de pek çok farklı türü bulunuyor. Vejetaryen her ne kadar hayvansal besin tüketmemek anlamına gelse de bazı gruplar yalnızca süt ve yumurta tüketirken bazıları yalnızca balık tüketiyor. Katı vejetaryenler ise hiçbir şekilde hayvansal gıda tüketmiyor. Fakat vegan beslenme modeli, vejetaryen beslenme modelinin kat kat üstünde. Veganlar, bal bile yemezler.” şeklinde açıklıyor.

“Vitamin ve mineral takviyesi alınmalı”

Özellikle vegan beslenme modelini uygulayan kişilerin, katı beslenmeleri açısından, diyet yaparken daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Yakut, “Vegan beslenmek hali hazırda vücudun dengesini değiştirmektir. Bu değişime ayrıca diyeti de eklemek, süreci daha zor hale getirir. Bu tarz beslenme modellerinde D vitamini, kalsiyum, demi ve B12 vitamini eksiklikleri görülür. Kişiler, güçten düşmemek adına düzenli olarak kan tahlillerini yaptırmalı ve eksik olan vitamin ve minerallerini tamamlamalıdır. Bu tamamlama, takviye alma şeklinde olabilir.” şeklinde konuştu.



“Protein eksikliği yaşanmamalı”

Yakut, hayvansal ürünleri tüketmeyen kişilerin proteinden eksikliği yaşadığına dair bir inancın olduğunu fakat durumun öyle olmadığını belirtiyor. Yağlı tohumlar, tahıllar, baklagiller ve sebzelerle günlük ihtiyaç olan protein dozunun alınabileceğini belirten Diyetisyen, bitkisel protein olarak bol miktarda sebze tüketilebileceğini, tahıl tüketiminin ise kontrollü olması gerektiğini belirtiyor.

“Yağ tüketimi kontrollü olmalı”

Vegan ve vejetaryen beslenen kişilerin yağlı tohumları sıkça tercih ettiğini belirten Yakut, kilo koruma ve diyet dönemlerinde yağlı tohumların tüketiminde kontrollü olmak gerektiğini dile getiriyor. 

Yorumlar (0)