Vakalar artıyor: İşte uyuz hastalığının belirtileri

Son yıllarda Türkiye genelinde uyuz vakalarının arttığına işaret eden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Sinan Özçelik, uyarılarda bulundu. Özçelik, uyuz belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.

SAĞLIK 23.01.2023, 13:00 23.01.2023, 13:08 Hakan Öksüz
Vakalar artıyor: İşte uyuz hastalığının belirtileri

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Sinan Özçelik, son zamanlarda artan uyuz vakalarına karşı uyarılarda bulundu. İHA'nın haberine göre kaşınma belirtisi ortaya çıkmadan önce diğer kişilere bulaşabilen uyuz, son 5-6 ay içinde Türkiye'de yaygınlık kazandı. Uyuz tedavisinin kritik öneme sahip olduğunu kaydeden Özçelik, kaşıntısı 2 yıldır geçmeyen vakalarla karşılaşabildiklerini söyledi.

"2017-2018'den bu yana vakalar arttı"

Kaşıntı şikayetiyle polikliniklere başvuran kişilerin sayısında patlama yaşandığını kaydeden Doç. Dr. Sinan Özçelik, "Yurdun her bölgesinden birçok doktor arakadaşla toplantı yaptık. Hem doktor arkadaşlarımızın söyledikleri hem de kongrelerde yapılan açıklamalarda benzerlik var. 2017 ve 2018'den bu yana uyuz vakalarında yurt genelinde bir artış söz konusu. Gelen hastalar, bütün yaş gruplarından. Yaşlı, çocuk fark etmiyor." vurgusunu yaptı.

Uyuz belirtileri ne zaman ortaya çıkıyor?

"Sarcoptes scabiei von hominis" isimli akarın neden olduğu uyuz hastalığının tüm dünyada etkili olan bulaşıcı bir deri hastalığı olduğunu belirten Özçelik, söz konusu akarların çıplak gözle tespit edilemediğini kaydetti. Deriyi istila ederek kaşıntıya sebep olan bu akarların mikroskopla seçilebildiğini söyleyen Özçelik, "Derinin üstünde lezyonların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bunlara tünel diyoruz. Alerjik reaksiyon sonucu şiddetli kaşıntı ortaya çıkıyor. İlk kez uyuz bulaşan birisinde kaşıntı belirtisinin ortaya çıkması, 2-6 haftayı alabiliyor. Daha önce uyuz geçiren kişilerde bu süre 1-4 gün." ifadelerini kullandı. 

"Aynı ortamda yaşayan diğer kişiler de aynı ilaçları kullanmalı"

Uyuz tedavisi hakkında bilgiler aktaran Özeçlik, "Bu parazitin vücuda yerleşmesini önleyecek temizlik tedbirlerini uygulamak, eğer bulaşmışsa da vücuttan tamamen atmak gibi odaklanılması gereken iki temel mevzu var. Tedavide tercih edilen ilaçlar, krem gibi sürme ilaç türleri. Aynı ortamda yaşayan diğer kişilerin de bu ilaçları kullanması gerekiyor." dedi.

Yorumlar (0)