Uzun süre bilgisayarda olanlar dikkat! Yavaşça ilerliyor, uzmanlar uyarıyor

El Cerrahisi ve Ortopedi Uzmanı Dr. Mehmet Çavuş, daha çok el bileğinde meydana gelen karpal tünel semptomuna değişik sebeplerinde haricinde bilgisayar başında uzun vakitler geçiren kişilerde görülme olasılığı yükseliyor. Bilgisayar faresi ve klavyenin sürekli kullanılması karpal tünel sendromuna neden olduğunu açıkladı. Kolay egzersizlerle tedavinin yapılabileceğine vurgu yapan Dr. Mehmet Çavuş, ileri boyutlara ulaşmış hastaların ise 15-20 dakika gibi bir cerrahi ameliyatla tedavilerinin yapılabileceğini belirtti.

SAĞLIK 22.04.2022, 11:02 22.04.2022, 18:14
Uzun süre bilgisayarda olanlar dikkat! Yavaşça ilerliyor, uzmanlar uyarıyor

El bileğinde meydana gelen karpal tünel hastalığıyla ilgili bilgilendirmeler sağlayan Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve El Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Çavuş, “El bileğinde olan ve median sinir şeklinde adlandırdığımız sinirin bası altında kalmasıyla beraber oluşan sebeplerden ötürü elde uyuşma ve güç kaybına ortam yaratan bir hastalık” şeklinde tanımladı. Dr. Mehmet Çavuş karpal tünel hastalığının bilek düzeyinde olduğunu ve üst kısmına denk gelen yerin geniş bir bağ tarafından kaplı durumda olduğunu belirterek, “İlk üç parmak veya 4. parmağın yarısı kadarının duyusunu sağlama durumuna ise Median siniri diyoruz. Bu sinirin diğer bir yönü ise başparmağın eylemlerinden sorumlu bulunan kaslara elektriksel bir uyarı yollayarak vücudun motor hareketlerine yardım sağlamasıdır” şeklinde bilgi verdi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve El Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Çavuş

Yaşanan hastalığın en önde oluşan nedeninin basıya sebep yaratan, genellikle o alanda yer alan bağ dokusunun kalınlaşması veya ödem yapmasına vurgu yapan Dr. Çavuş, “Kanal içerisinde bulunan basıncın yükseliş göstermesi çoğunlukla el bileğini içerisine alan ve sürekli yapılan hareketler, obezite, diyabet, romatizmal hastalıklar, genetik yatkınlık ve hamilelik dönemi olabilmektedir” dedi.

Dr. Çavuş karpal tünel hastalığının erkeklere farkla kadınlarda daha çok yaşandığına vurgu yaparak bu sendroma sebep olabilecek durumları şu şekilde açıkladı, “ Hipertansiyon (Kan basıncı yüksekliği), Şeker hastalığı (Diyabet), hamilelik ve menopoz zamanlarında yaşanan vücudun aşırı sıvı biriktirmesi (Hormonal değişiklikler), tiroid hastalıkları, el bileği bölgesinde yaşanan yaralanmalar, karpal tüneli (el bilek kanalını) sıkıştıran ve daraltan tümör ve kiste benzer oluşumlar ve son olarak bağışıklık sistemi hastalıkları” ifadelerine yer verdi.

Uzun süreli bilgisayar kullananlarda görülüyor

Dr. Çavuş şeker hastalığına benzer bazı sağlık problemlerinin sinir yapılarına zarar vermesi nedeniyle sendromun yaşanabileceğine vurgu yaparak, “Romatoid artrit ve buna benzer hastalıklarda ve bu alanda bulunan bağ dokusu iltihap toplayabilir. Yaşanan bu olay karpal tünel sendromuna zemin hazırlayabilir. Uzun bir zaman süresinde bileğin fazla bir şekilde ağır derecede titreşime açık olmasını sağlayan iş makinelerinin kullanması da bu hastalığa sebep olabilir. Ayrıca eğitim ve iş yaşantısının bir parçası haline gelen yüksek sürelerde fare ve klavye kullanımı da aynı şekilde karpal tünel hastalığına zemin hazırlayabilir” diyerek bu durumlara dikkat edilmesi konusunda vurgu yaptı.

Hastalık kendisini yavaş yavaş hissettiriyor

Bu sinirin normal hareketleriyle direkt bir şekilde bağlı bulunduğunu ifade eden Dr. Çavuş, belirtileri sıraladı, “Orta, işaret ve başparmağı içerisine alan ağrı, gece uykudan uyandıran ilk üç parmakta ağrı, uyuşma ve karıncalanma hissi, el bileğinden başlayarak yavaş yavaş kolun üst kısımlarına doğru ilerleyiş gösteren ağrı ve ısı yükselişleri, el kaslarında meydana gelen güçsüzlük, keçeleşme ve uyuşma hissi, elin biranda yorulması sebebiyle eli sallama arzusu.” Yaşanan komplikasyonlar, çoğunlukla belirli bir vakit içerisinde yavaş bir şekilde kendini hissettirdiğini açıklayan Dr. Çavuş, uyuşma ve karıncalanma halinin serçe parmağı etkisi altına alıp almadığının önemli bir detay olduğunu ve kalan parmaklarda ise yaşanan uyuşukluk hissinin yanında elektriklenmenin de belirli zamanlarda meydana geldiğini anlattı.

Dr. Çavuş bazı kişilerin geceleri bile bilek ağrısı yaşaması sonucu uykularını bölüp daha sonrasında içgüdüsel olarak el bileğini salladıklarını söyleyen Dr. Çavuş, “Yaşanan bu olay karpal tünel hastalığı için fazlasıyla önemlidir. Meydana gelen eldeki güçsüzlük hissi, bu hastalığın ileri boyutlarını yaşayan hastalarda ortaya çıkabilecek en önemli belirtidir. Hastalar kişiler az da olsa ellerine aldıkları bir nesneyi kaslarda yaşanan güçsüzlük nedeniyle tutamayıp ellerinden düşürebilir. Meydana gelen güçsüzlük hissinin yanı sıra başparmak ile nesneleri tutamama, kaslarda yaşanan küçülme ve seğirmeler de karpal tünel hastalığının kaslara olan etkisinin bir diğer belirtisi olarak görülür” dedi.

Öncelikle tanı konulmalı

Etraflıca yapılacak olan bir fiziksel muayene sonrasında teşhisi bulmanın önemli olduğunu belirten Dr. Çavuş, “Durkan, Phallen ve Tinnel gibi, sinir uçları üstünde fazladan bası yaratan ve semptomları fazlalaştıran testler” ile çoğunlukla klinik şekilde tanısı konulan ve bunu desteklenmesi adına kullanımı sağlanan “elektromiyografi adı verilen (EMG) tanısal işlem” kullanılabileceğinden bahsetti.

El bileklerinin güçlenmesi için egzersiz önemli

Dr. Çavuş söylemlerine devam ederek, “Yapılan tedavide semptomun hastada meydana getirdiği şikayetlerin düzeyine, başlandığı zamana ve hastalığın o anki düzeyime farklılık gösterebilir. Daha öncesinde el ve el bileklerini yoran hareketlerden uzak durulması, fazla zorlama gerçekleştirilmemesi mühimdir. Meslekleri sebebiyle parmaklarını ve elini kullanmak durumunda olan kişilerde el bileğini devamlı olarak bükülü biçimde tutmamak lazım. Bununla beraber el bileği, el ve parmakların güçlenmesi adına egzersizler yapılarak kaslar kuvvetlenmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

Cerrahi operasyonlar ile sağlıklı duruma gelmek mümkün

Dr. Çavuş Karpal tünel hastalığını yaşayan kişilere yapılacak tedavide ödem sökücü jellerin ve alansal ağrı kesicilerin alınmasının yararlı olduğunu ifade ederek, “Bunun yanında öncelikle gece kullanımı sağlanacak olan bilek-el atellerinin yanında karpal tünel içerisine yapılacak enjeksiyonlar cerrahi operasyon öncesinde uygulanabilir. Yapılan Tedavi ve ilaçlar gene de kuvvetsizlik ve ağrıyı geçirmiyor şikayetler devam ediyorsa hastalığın ilerlediği kişilerde genel veya lokal anestezi verilerek gerçekleştirilen aşağı yukarı 15-20 dakika olan cerrahi operasyon ile tedavinin sağlanması mümkün olacaktır. Cerrahi işlem sonrasında kişiler el ve parmaklarını rahatça hareket ettirebilir ve günlük belirli kolay işleri yapabilirler. İki hafta gibi bir el dinlenmesinden sonra atılan dikişler alınarak kişilerin normal hayatlarına dönmesi sağlanır” dedi.

Dr. Çavuş, karpal tünel cerrahi operasyonlarında en hayati işlemin, sinirin tam manasıyla rahatlatılmış olmasına vurgu yaparak sözlerine şunları ekledi, “Değişik birçok cerrahi alanlar bulunuyor ve yeterli gevşetme gerçekleştirildiğinde bu operasyonların hepsi güzel sonuçlar çıkarır. Geç kalınmış belirtilerde sinir gevşetmenin yanı sıra oponensplasti gibi farklı ek olarak işlemler uygulanabilir. Bu yapılacak işlem başparmak kaslarındaki oluşabilecek geri dönüşü olmayan kayıpları telafi etmek adına kullanımı sağlanır. Karpal tünel hastalığının tedavisi için en önemli işlemin öncelikle doğru tanıyı bulmak ve doğru tedaviyi yapmak başarının en mühim unsurdur.” sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)