Uzmanlardan tavsiye: Karda düşmemek için ne yapmalı?

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Ortez-Protez Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Arslan, "Kaygan yerlerde yürüdüğünüzde dizlerin hafif kırık bir şekilde olması vücut dengesini biraz daha kolaylaştırır. Buzlu ve karlı yüzeyler arasından seçim yapmak gerekirse, zeminin pürüzlü yerleri ya da karlı zeminler tercih edilmelidir." açıklamasını yaptı. 

SAĞLIK 25.01.2022, 17:54 25.01.2022, 18:39
Uzmanlardan tavsiye: Karda düşmemek için ne yapmalı?

İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden gelen açıklamada görüşlerini aktaran Arslan, havaların biraz daha soğuması ve yağışların artmasıyla beraber yolda yürümenin zorlaştığını belirterek, karlı yüzeylerin karın sıkışması ve buzlanma sebebiyle daha kaygan duruma geldiğini aktardı. 

“Ayakkabı ve kıyafet seçimi önemli”

Arslan, kış döneminde kayarak düşme sebebiyle özellikle el bileği kalça ekleminde önemli sakatlıklar ortaya çıkabildiğini belirterek, soğuk havalarda ayakkabı ve kıyafet seçiminin hem ısınmak hem de kaygan yerlerde düşmeden yürüyebilmek için oldukça önemli olduğunu aktardı. 

Hareketi kısıtlamadan korunaklı, esnek ve tabanı kaygan olmayan ayakkabıların seçilmesini öneren Arslan, "Kış döneminde buzlu ve karlı yüzeylerde yürümek için uygun bir ayakkabıya öncelikle ihtiyacımız var. Tabanı düz ve kösele ayakkabılar seçilmemeli daha çok bot tarzında geniş tabanlı, topuğu yüksek olmayan ve tırtıklı ayakkabılar kullanılmalıdır. Aynı şekilde kış aylarında kıyafet seçimi de yürürken oldukça önemlidir. Kışın çok kalın ve dar kıyafetler tercih edilmemelidir." açıklamasını yaptı.

"Kaygan yerlerde yürürken dizler kırık olmalı"

Arslan, kaygan zeminlerde denge sağlamak için acele etmeden, telefon ile görüşmeler gerçekleştirmeden temkinli ve dikkatli hareket edilmesi gerektiğini belirtti ve şunları söyledi:

“Kaygan yüzeylerde yürüdüğümüz zaman dizlerin hafif bir şekilde kırık olması, vücut dengesini sağlıyor. Bu zeminlerde yürürken buzlu ve karlı yüzeyler arasından seçim yapmak gerekirse, zeminin pürüzlü olduğu bölgeler ya da karlı zeminler seçilmelidir. Yaşlılar ya da denge sağlamakta sıkıntı çekenler kaygan zeminlerde mümkünse yürümemelidirler. Fakat bu havalarda çıkma durumu bulunanlar, baston gibi desteklerle dengelerini sağlayabilirler."

Yorumlar (0)