Uzmanlardan sonbahar depresyonu uyarısı: “Ruh halleri değişiyor, iştah artıyor” 

Psikolog Gözde Göktaş, mevsim geçişlerinde her 100 kişiden 40’ının depresyon belirtileri yaşadığını belirterek sonbahar depresyonuna karşı yapılacakları aktardı. 

SAĞLIK 28.09.2021, 11:27
Uzmanlardan sonbahar depresyonu uyarısı: “Ruh halleri değişiyor, iştah artıyor” 

Klinik Psikolog Gözde Göktaş, mevsim geçişlerinin insanlar üzerindeki etkilerini ve depresyon belirtilerini anlattı. Her 100 kişiden 40’ının mevsim geçişinden etkilendiğini ve şu anda yaşanan sonbahara geçiş dönemine “sonbahar depresyonlarının” arttığını ifade eden Göktaş, bununla savaşmanın yöntemlerini aktardı.  

“Sonbahar bunalımı çoğu kişinin ortak derdi” 

Göktaş: “Düşük ruh hali, depresyon başlangıcı, endişe ve kaygı artışı, uyuşukluk, uykusuzluk, ilgi kaybı, sinirlilik hali ve halsizlik, sonbahar bunalımını işaret ediyor. Bunlar, çoğu kişinin ortak derdi. Sonbahar depresyonunun en önemli sebebi ise güneş ışığının azalması. Işığın azalması, beyinde salgılanan seratonin hormonunda azalma ve melatonin hormonunda da artışa sebep oluyor.” 

“Seratoninin azalması ruh halini ve iştahı etkiliyor” 

Göktaş: “Seratonin hormonu ruh halini, uyku düzenini, iştahı etkiler. Uykusuz ve depresif hissetme eğitimine sebep olan melatonin ise sonbahara geçişte artar. D vitaminin daha az alınması da depresyonla ilişkilidir. Bu havalar, bunalımlı ruh haline zemin hazırlar. Sonbahar depresyonundan kaçışın yolu ise rutin hayatta küçük değişiklikler yapmakla mümkün. Güneş ışığı ile birlikte beyindeki hormon değişikliklerini en aza indirmek gerekiyor. Aksi halde kilo kaybı veya hızlı kilo artışı, hareketlerde yavaşlama, değersizlik hissi ve konsantrasyon güçlüğü oluşuyor.” 



“Bol bol su ve bitki çayı içmek, etkileri azaltır” 

Göktaş: “Hava kapalı olsa dahi günde en az yarım saat dışarıda vakit geçirmek iyi gelecektir. Bu dönemde daha az uyumak, erken kalkmak gerekiyor. Keyif aldığınız şeyleri daha sık yapmalı, sosyal hayatınıza önem vermeli ve hobi edinmeye çalışmalısınız. Şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmak, beslenme alışkanlıklarını sağlıklı şekilde düzenlemek, günlük olarak egzersiz yapmak da iyi gelecektir. Günlük yapılan egzersiz, metabolizmanızı hızlandırırken enerjinizi de artıracaktır. Yine bu dönemde kafein tüketimini azaltıp günde en az 2,5 litre su içmek, bitki çaylarını sık sık tüketmek de ruh halinizin düzene girmesinde yardımcı olur. Sevdiklerinizle daha fazla zaman geçirmek ve meditasyon yapmak da enerjinizi düzeltebilecek diğer etkinliklerdir.” 

“Sonbahar depresyonu, geçici bir durum” 

Göktaş: “Mevsimler depresyonlar sonbahara ve kışa geçişlerde sık sık görülüyor. Araştırmalar gösteriyor ki bu depresyonlar, kısa sürede geçebiliyor. Kişi daha önceden depresyon yaşadıysa ya da genetiğinde buna yatkınlık varsa sonbahar depresyonuna daha çok yakalanabiliyor. Depresif duygu durumu, endişe ve kaygılar genellikle kadınlarda daha fazla görülür. Bu depresyon, özel bir tedavi gerektirmez. Genellikle yaşam rutinlerini bir nebze değiştirince bunalım halinden çıkmak mümkündür. Fakat depresyon belirtileri 2 haftadan fazla süredir devam ediyorsa profesyonel destek almak gerekir.” 

Yorumlar (0)