Uzmanlardan önemli uyarı: Ucuz ve kalitesiz güneş gözlüklerine dikkat

Ucuza alınan, plastikten yapılmış veya kalitesiz cam gözlüklerin kullanılmaması konusunda önemli uyarılarda bulunan Özel Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Faruk Tabar, estetik amaçlı, çeşitli büyüklükte ve renklerde üretilen gözlüklerin seçiminde göz sağlığının öncelikle düşünülmesi gerektiğini ifade etti.  

SAĞLIK 01.07.2021, 14:26 02.07.2021, 10:45
Uzmanlardan önemli uyarı: Ucuz ve kalitesiz güneş gözlüklerine dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, güneş gözlükleri de sıklıkla kullanılmaya başlandı. 

“Ucuz güneş gözlüklerinden kaçının”

Ucuz güneş gözlüklerinin kullanımı ve göze verdiği zararlar hakkında uzmanlardan uyarıda geldi. Yakıcı sıcaklıklar nedeniyle güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar ise kalitesiz gözlüklerin muhtemel zararları konusunda uyarılarda bulunuyor. Ne tür bir malzemeden yapıldığı ve ne tür kimyasal maddelerin içerisinde bulunduğu bilinmeyen ucuz ve sahte güneş gözlüklerinin, gözde kalıcı hasar bırakabildiğini ifade eden uzmanlar, bu tür güneş gözlüklerinin kullanılmamasını tavsiye ediyor. 

Kalitesiz cam, ucuza alınan ya da plastikten yapılan gözlüklerin kullanılmaması konusunda uyarılarda bulunan Özel Medicana Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ömer Faruk Tabar, estetik amaçlı, çeşitli büyüklükte ve renklerde üretilen gözlüklerin seçimi konusunda göz sağlığının öncelikle düşünülmesi gerektiğini belirtti. Güneş gözlüğünün uygun olarak seçilmemesinin uzun süreçte önemli problemlere sebep olduğu dile getiren Tabar “Ozon tabakasının delinmesi neticesinde, zararlı ultraviyole ışınlarının gözlere olumsuz etkilerinden korunabilmek için gözlük kullanmak şart. Koyu renkli olan camlar, gözbebeğimizin büyümesine neden olur. Ultraviyole ışınlarını kesmezse, göz daha fazla zarar görür” açıklamalarını yaptı. 

“Katarakta neden olabilir”

Güneş gözlüğü alışkanlığı edinemeyen birçok kişinin katarakt olma riskiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Ömer Faruk Tabar “Kataraktın ortaya çıkışında önemli bir etkene sahip olan güneş ışınları 60-70 yaşında beliren kataraktın, güneş gözlüğü kullanmayanlarda 40'lı yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bilhassa güneş ışığına uzun süre maruz kalanların güneş gözlüğünü ihmal etmemesi lazım. Bu gözlükleri göz sağlığımızı koruyucu bir sağlık aracı tercih etmemiz gerekiyor” yorumunu yaptı.

Yorumlar (0)