Uzmanlardan, kritik boyun ve bel fıtığı uyarısı! Gençlere kadar düştü

Son zamanlarda boyun fıtığı rahatsızlığındaki yaş ortalamasının her geçen gün düştüğü ve gençlere kadar gerilediği ifade edildi. Bunun nedeni olarak ise yanlış telefon kullanımı olduğu öne sürüldü. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Akyüz, “Başımızın boynumuza yüklediği ağırlığı 5 kilogramken, öne doğru eğildiğimizde 20-25 kilograma kadar bir ağırlık olabilir, bu durum da boynumuzda büyük bir travma ve boyun fıtığı tehlikesini ortaya çıkartıyor” sözleriyle gençleri uyardı. 

SAĞLIK 20.01.2022, 10:44 21.01.2022, 08:59
Uzmanlardan, kritik boyun ve bel fıtığı uyarısı! Gençlere kadar düştü

İletişimin vazgeçilmezi olan cep telefonunun yanlış bir şekilde kullanımı, boyun fıtığına sebep oluyor açıyor. Son zamanlarda boyun fıtığı rahatsızlıklarında yaş ortalamasının oldukça düştüğü, buna neden olarak cep telefonunu daha uzun kullanan gençlerin, boyunlarını öne eğerek kullanması olduğu ifade edildi. Memorial Hastanesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun ve bel fıtığına ilişkin değerlendirmeler yaptı. 

“Her 10 bel fıtığından 1’i cerrahiye adaydır” 

Toplumda her 2 kişiden 1’inin, yaşamı boyunca bel fıtığı rahatsızlığı yaşayabileceğini söyleyen Akyüz, genellikle hastaların bacak ağrısıyla doktora gittiklerini aktardı. Başvurunun ardından asıl sorunun tedavi süreciyle alakalı olduğuna vurgu yapan Akyüz, “Nörolojik muayene ile bu tedavi ortaya konmaktadır. Hastadaki nörolojik defisitler, hangi tedavi yöntemini tercih edeceğimizi belirler. Her 10 bel fıtığından 1’i cerrahiye adaydır. Kalan yüzde 90’ı cerrahi dışı yöntemleriyle tedavi görmektedir” açıklamasını yaptı. 

“Tedavi edilmemesi ciddi risk”

Bel fıtığına neden olarak, omurganın yük altına girmesi, uzun süre otomobil kullanımı veya oturma pozisyonu esnasında omurganın strese uğraması gibi sebepleri sıralayan Akyüz, ağır yük taşıyanların bu tehlikeyi taşıdığını ifade etti. Akyüz, bel veya bacaktaki ağrıların tedavi edilmediği takdirde kalıcı olabileceğine vurgu yaparak, “Fizik tedavi, cerrahi ya da diğer tedavi yöntemleri yapılsa dahi geri dönmeyebilir. En büyük risk bu” sözlerini kullandı. 



Alternatif tedavi uyarısı 

Tedavinden önce veya sonrasında memnun olmayıp alternatif tedaviye başvurmanın oldukça yanlış olduğunu belirten Akyüz, “Çoğu insan denetimsiz olarak, usta çırak yoluyla öğrendikleri yanlış metotlarla, maalesef insanları ciddi nörolojik problemlere maruz kalacak birtakım hareketlerle, bel fıtıklarını düzelttiklerini iddia ediyorlar. Fakat nörolojik yaralanma tehlikeleri oldukça fazla. Halkımıza, mümkün olduğunca bilimsel gerçeklerden uzaklaşmamasını, doktor arkadaşlar tarafından tedavi ve tetkiklerini yaptırmasını tavsiye ederim. Egzersizler, manevralar ve ısıtmalarla bel ağrısının geçtiğini iddia ediyorlar. Fakat hiçbir bilimsel geçerliliği yok. Yaptıkları işlerle tedavi arasında hiçbir ilgi yok. Hastalar çok yanlış tedaviler sebebiyle ciddi nörolojik kayıpların olduğu problemler yaşayabilir. Bunun nedeni; alternatif tedavi arayışı. Hastada ortaya çıkan cerrahilerin ardından hastaların olumsuz tedavilerinde aralarındaki iletişim, farklı yerlere kaymalarına yol açabiliyor” açıklamasını yaptı.



“Gençlerde ciddi oranda artmaya başladı” 

Son olarak boyun fıtığı ile ilgili değerlendirmeler yapan Akyüz, boyun fıtığının günümüzde yaş ortalamasının gençlere kadar gerilediğini aktardı ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Günümüzde, özellikle boyun fıtığında bankacılarda, sürekli bilgisayar kullananlarda ve çağımızın problemi olan telefon kullanımlarında, öne doğru boynun yanlış pozisyonda olması, en büyük etken. Gençlerde özellikle ciddi oranda artmaya başladı. Bunun sebebi; telefon kullanıldığında yanlış pozisyonda olunması. Başımız, eğik pozisyonda öne doğru kaldığında yer çekimine maruz kalır. Gençlere söylüyoruz, ‘Telefonu kullanırken öne doğru başınızı eğmeyin’ diye. Çünkü boynumuz üzerinde başımızın ağırlığı 5 kilogramken, öne doğru eğildiğimizde 20-25 kilograma kadar ağırlık yaşanabiliyor, bu durum da boynumuzda büyük bir travma riski ve boyun fıtığı tehlikesine sebep olabiliyor.”

Yorumlar (0)