Uzmanlardan, koronavirüse karşı güçlendiren tavsiyeler: 'Üç şeye dikkat!'

Acıbadem Adana Hastanesi Aile Hekimi Filiz Arabacı, kış mevsiminde özellikle yükselen korona vaka sayısının virüse yakalanma tehlikesini arttırdığını, buna karşı okul ve iş yeri gibi kapalı mekanlarda alınacak tedbirlerin dışında beslenmeye de dikkat edilerek kış aylarının sağlıklı geçirilebileceğini belirtti. Arabacı, “Hijyen, mesafe ve maske kuralına dikkat edilmesi her zamanki gibi kritik önem taşıyor” uyarısını yaptı.

SAĞLIK 07.02.2022, 15:57 07.02.2022, 18:02
Uzmanlardan, koronavirüse karşı güçlendiren tavsiyeler: 'Üç şeye dikkat!'

Covid-19 virüsü ve daha sonra ortaya çıkan varyantlar, dünya genelinde yaşam ve sağlık alışkanlıklarını değiştirdi. 

Evlerde havalandırmaya dikkat!

Salgından korunmaya ilişkin tedbirlerin bir bölümü ise farklı sağlık problemlerini beraberinde getirdi. Özellikle yaşlılar ve çocukların uzun süre evlerde kalması ruhsal ve fiziksel anlamda olumsuz etkiler ortaya çıkarırken çalışanların ev ve iş yaşamı dengesinin bozulması, aile içinde ilişkileri zorladı. Bütün bunlara karşın virüse karşı mücadelede kritik farkındalıklar sağlandığına vurgu yapan Dr. Filiz Arabacı, alınacak tedbirlerle kış mevsiminin de sağlıklı bir biçimde geçirilebileceğini belirtiyor. 

Alınabilecek tedbirleri ve yapılması gerekenlere dikkat çeken ve “mekanlar, beslenme ve kişisel bakım” olarak 3 başlığa ayıran Dr. Filiz Arabacı, “Evlerimizde özellikle sık sık kullandığımız odaları günde iki defa havalandırmak çok önemli. Sık sık evinizi havalandırarak odadaki hijyeni ve hava sirkülasyonunu sağlayabilirsiniz. Öte yandan dışarıdan eve gelen kişilerin ellerini yıkaması dikkat edilmesi gereken bir alışkanlık olmalı. İş yeri ve okullarda da mümkün olan en sık biçimde ortamın havalandırılmasını tavsiye ediyoruz” sözlerini kullandı.

"Su için, sebze ve meyve tüketin"

Salgının başından beri vurgulanan “hijyen, mesafe ve maske” önleminin hayat kurtardığını tekrarlayan Dr. Arabacı, beslenme meselesinde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

"Havaların soğumasıyla beraber su tüketiminde azalma var. Fakat su, sağlığımız için bütün vücut sistemleri açısından kritik önemde. Bu sebeple günlük su ihtiyacı karşılanmalı. Turfanda yerine mevsim meyveleri ve sebzeleri tüketilmeli. C vitamini açısından zengin meyveleri yerken tüketim saatine ve miktarına dikkat edilmeli. Akşam geç saatlerde alınan portakal gibi meyveler, asidik yapıları sebebiyle özellikle reflü ve gastrit rahatsızlıkları bulunalar için problem oluşturabiliyor. Bu süreçte ev yapımı turşu ve yoğurt tüketmek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kışın tatlı ihtiyacı artabilir. Bu ihtiyacı, sağlıklı karbonhidratlar olarak bilinen kuru meyveler ve tahin-pekmez ile karşılayabilirsiniz. Kronik rahatsızlıkları olanların grip ilaçlarından özellikle uzak durmaları gerekir. Grip ilaçları ritim problemine sebep olabilir ve tansiyonu yükseltebilir. Bu sebeple bu tip ilaçları kullanmadan evvel mutlaka doktora gidilmesi gerekiyor. KOAH, astım, diyabet ve kalp hastalıkları olanların grip, zatürre aşılarının haricinde Kovid-19 aşılarını yaptırmaları oldukça önemli. Bu aşıların hangi aralıklarla uygulanacağına ilişkin uzmanından bilgi alınmalı. Destek ve vitamin ürünlerinin tüketiminde de bir hekim görüşü mutlaka alınmalı. Sağlıklı beslenen, kronik rahatsızlığı bulunmayan kişilerin destek ürün ve vitamin kullanmasına gerek kalmayabilir."

Yorumlar (0)