Uzmanlardan koronavirüs uyarısı: Lens kullanmayın!

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Turgut Çoban, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bulaşmaması için gözlerin de korunması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu süreçte hastaların mümkünse kontakt lens kullanmamasını önermekteyiz. Kullanması zorunlu ise el dezenfeksiyonu ve kontakt lens ve kaplarının temizliğine çok özen göstermeliler." dedi. 

SAĞLIK 01.04.2020, 09:34
Uzmanlardan koronavirüs uyarısı: Lens kullanmayın!

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Deniz Turgut Çoban, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) en fazla burun, ağız ve göz yoluyla bulaştığını kaydetti.

Doç. Dr. Çoban, yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele dâhilinde vatandaşların ellerine eldiven ve yüzüne maske takarak kendilerini korumaya çalıştığını belirterek, virüsün bulaşmaması için gözlerin de korunması gerektiğini söyledi. 

Sağlık çalışanlarının eldiven, maske ve koruyucu gözlükle koronavirüse karşı tedbir almaya çalıştığını aktaran Doç. Dr. Deniz Turgut Çoban, "Hastaların göz muayenesi sırasında göz hekimlerinin kendilerini ve hastaları korumak adına her hastada eldiven değiştirmesi ve mutlaka kendi gözü ve tüm yüzünü örtecek gözlük ve maskeler kullanması da gerekmektedir." ifadelerini kullandı. 

"Mümkünse kontakt lens kullanmayın"

Doç. Dr. Çoban, koronavirüs vakalarının artmasının ardından kontakt lens kullananlardan çok soru geldiğini ifade ederek, "Bu süreçte hastaların mümkünse kontakt lens kullanmamasını önermekteyiz. Kullanması zorunlu ise el dezenfeksiyonu ve kontakt lens ve kaplarının temizliğine çok özen göstermeliler." dedi. 

"Covid-19 hastalarının bazılarında konjonktivit bulgusu var"

Koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte hastalar üzerinde yeni semptomlar görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Çoban, "Covid-19 hastalarının bazılarında gözün beyaz kısmının enfeksiyonu olarak tanımladığımız konjonktivit bulgusudur. Konjonktivitte gözlerde kızarıklık ve sulanma görülebilir. Her gözde gördüğümüz kızarıklık ve sulanma Covid-19 anlamına da gelmez. Ancak bu göz bulgularının yanı sıra ateş, öksürük ve nefes darlığı varsa bu durumda, Covid-19 olabileceğini düşünmek gereklidir." diye konuştu. 

"Lensler tamamen mikroba açık bir üründür"

Antalyalı 37 yıllık optikçi Nazif Eken (56), yeni tip koronavirüs (Covid-19) hususunda halkın bilinçlendirildiğini ancak gözler hakkında pek bilgi verilmediğini kaydetti. 

Eken, mikroba en açık bölgenin gözler olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Bu dönemde tüm hijyenik kurallara uyarken, lütfen lens kullanmamaya özen gösterin. Lensler tamamen mikroba açık bir üründür. O yüzden bu dönemde mümkün olduğunca lens yerine gözlük takmayı tercih edin. Gözlük aynı zamanda bir bariyer görevi üstleniyor. Karşıda eğer enfekte olan bir hasta varsa ondan gelebilecek damlacıkları engeller ama açık bir göz enfekte olmakta karşı karşıya kalan en tehlikeli organlarımızın başında gelir. Bu dönemde lens değil gözlük kullanın."

"Gözlüklerinizi herhangi bir yere koymayın"

Gözlük kullanırken hijyene dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Eken, "Gözlüğümüzü sık sık temizlememiz gerekiyor. Kullandığımız gözlük su şişelerinin içini boşaltıp bu dönemde alkollü su ya da kolonyayla doldurun ve onlarla temizleyin. Çünkü normal sıvı gözlükteki olası mikropları öldürmez. Mümkün olduğunca gözlüklerinizi herhangi bir yere koymayın. Çünkü virüsün ne zaman nerede olacağı belli olmaz." şeklinde konuştu. 

Eken, zorunlu lens kullananlara da tavsiyede bulunarak, "Hijyenik kurallara uyarken lenslerinizi her ortamda takıp çıkarmayın. Mümkün olduğunca lens suyunuzu sık sık değiştirin. Ellerinizi koruyucu lens sularıyla mutlaka dezenfekte etmeye çalışın. Çünkü mikrop her an her yerde bulunabilir. Bu dönemde en fazla gözlerimiz mikroba maruz kalıyor. Lütfen dikkatli olalım." açıklamasını yaptı.
 

Yorumlar (0)