Uzmanlardan "kahvaltı öncesi kahve" uyarısı: Bunlara yol açıyor

Sağlık uzmanları, günün ilk işi olarak kahve içenlere uyarılarda bulundu. İşte kahvaltıdan önce içilen kahvenin zararlarına değinen uzmanların açıklamaları...

SAĞLIK 29.12.2022, 11:36 30.12.2022, 10:02 Hakan Öksüz
Uzmanlardan "kahvaltı öncesi kahve" uyarısı: Bunlara yol açıyor

Sabah uyanır uyanmaz kahvaltı yapamayan birçok kişinin çözümü, kahve içmek oluyor. Güne kahveyle başlamak, hem acıkmayı geciktiriyor hem de daha enerjiyi artırıyor. Kafeinin dinçleştirici etkisi biliniyor ancak uzmanlara göre kahvaltıdan önce içilen kahve, yarardan çok zarar getiriyor.

Kan şekerini artırıyor

Uyanınca ilk iş olarak kahve içen çok sayıda kişi için bunun bir tür bağımlılığa dönüştüğünü kaydeden uzmanlar, önce kahvaltı yapılması gerektiğini belirtiyor. Peki kahvaltıdan önce içilen kahvenin ne gibi zararları var? Uzmanlar, günün ilk işi olarak kahve içen kişilerin kan şekerinin yüzde 50 oranında artabileceğini kaydediyor.

Kötü gece uykuları ve cilt kuruluğu

Öte yandan bu alışkanlık, gece uykularının kalitesiz olmasına da neden oluyor. Kan şekerini yükselten kahve, uykudan uyandıracak kadar güçlü bacak kramplarına sebebiyet verebiliyor. Kuvvetli bir idrar söktürücü olan kahve, daha sık tuvalete gitmeye ve sonucunda su kaybına yol açıyor. Vücudun bu şekilde sıvı kaybetmesi ise "cilt kuruluğu" ile sonuçlanıyor.

Kahvaltı öncesi kahve, stres düzeyini artırıyor

Stres hormonunun en yüksek seviyede olduğu zaman diliminin sabah saatleri olduğunu kaydeden uzmanlar, kahvaltıdan önce içilen kahve nedeniyle stres düzeyinin artabileceğini belirtiyor. Uyandıktan sonra yapılması gereken ilk şeyin su içmek olduğunu ifade eden uzmanlar, "Uyandıktan en az 1 saat sonra kahve için. Kahvaltıdan sonra içilen kahvenin hiçbir zararı yok." uyarısını yapıyor. 

Yorumlar (0)