Uzmanlardan güneş gözlüğü uyarısı! "Kansere sebep olabilir"

Bitlis’in Tatvan Devlet Hastanesinde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Meltem Toklu, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden gözleri korumak için kullanılan güneş gözlüklerinin yanlış kullanımı neticesinde, kanser gibi ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkabileceğini açıkladı.

SAĞLIK 22.06.2022, 11:30
Uzmanlardan güneş gözlüğü uyarısı! "Kansere sebep olabilir"

Yaz aylarında ısıdan ve güneş ışınlarından korunmak için ucuz fiyata alınan kalitesiz cam ya da plastikten imal edilen gözlüklerin kullanılması konusunda uzmanlar uyarıda bulundu.

"Kalitesiz ve plastik gözlükler kullanmayın"

Tatvan Devlet Hastanesinde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Meltem Toklu, güneş ışınlarından gözlerin nasıl korunabileceği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden gözleri korumak amacıyla kullanılan güneş gözlüklerinin, yanlış kullanımı neticesinde kansere ve ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini açıklayan Uzman Toklu, “Yaz döneminde dünyaya ulaşan ultraviyole ışın miktarının daha fazla olması ve ışınlar daha dik olması nedeniyle güneş gözlüğünü mutlaka tavsiye ediyoruz. Ultraviyole ışınlar derimiz kadar gözlerimize de zararlı. Göz kapağı derisinde özellikle gözün beyaz bölümünü saran zar tabakası olarak bilinen konjoktivada kanser oluşumuna yol açabiliyor. Halk arasında çok sık gördüğümüz gözde et yürümesi ya da kuşkanadı olarak adlandırılan piterjium rahatsızlığının temel nedeni ultraviyole ışınlarıdır. Öte yandan güneş ışığına uzun süreler maruz kalmak kataraktın erken zamanda gelişimine yol açabilir. Bunun haricinde görme merkezimizin de yer aldığı retina üzerinde negatif etkilere sahiptir. Uzun süre ultraviyole ışığa korunmasız bir şekilde maruz kalmak, sarı nokta hastalığı olarak da halk arasında bilinen makula dejenerasyonuna yol açabilir. Güneşin deriye yönelik zararı daha fazla biliniyor” sözlerini kullandı. 

“Sağlık Bakanlığı onaylı güneş gözlüğü tavsiye ediyoruz” 

Sahte güneş gözlüğü takılmamasının önemli olduğunu aktaran Uzman Toklu, “Gözlükler dışarıdan değil de gözlükçüden satın alınmalı ve Sağlık Bakanlığı onaylı, mümkünse polarize ışığı süzen ve ultraviyole filtreli gözlükler olması lazım. Bunun haricinde en kritik unsur; göz çevresini örtmesidir. Göze oturmalı, her yerde aynı renkte ve koyu camlı olmalı ve güneş gözlüğünü güneşli havalarda mutlaka kullanmamız gerekiyor. Çocuklarda özellikle bazen dışarıdan satın alınmış gözlükleri görüyoruz. Çocuklara bunlar zararlı, onlar biraz daha güneşin etkilerine hassas oldukları için kalitesiz, plastik camdan imal edilen gözlükler çocuklara kullandırılmamalıdır. Onlara da mümkünse gözlükçüden alınmalıdır” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)