Uzmanlardan düşen antikor seviyesine hatırlatma dozu önerisi

Prof. Dr. Şaban Gürcan, kişilere hatırlatma dozu olarak BioNTech olmaları tavsiyesinde bulunarak, antikor seviyelerinin hatırlatma dozuyla çok daha iyi düzeylere çıkabildiğini ifade etti.

SAĞLIK 16.09.2021, 12:44 17.09.2021, 09:09
Uzmanlardan düşen antikor seviyesine hatırlatma dozu önerisi

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şaban Gürcan, 2 doz inaktif aşı olunmasının ardından 3 ay geçmesi sonrası yapılan hatırlatma dozunun antikor düzeylerinde belirgin bir artışa sebep olduğunu kaydetti.

Gürcan, dünyada yaygın bir şekilde uygulanan pek çok aşıda olduğu gibi koronavirüs aşısında da antikorun zaman içinde azaldığını kaydetti.

"Hatırlatma dozu BioNTech ile avantajlı"

Salgınla mücadele hususunda en mühim silahın aşı olduğunu söyleyen Gürcan, aşı takvimini herkesin takip edip gereken dozları olması gerektiğini söyleyerek şunları söyledi:

“İnaktif aşılarının yapılmasının ardından 3 ay geçmesinden sonra antikorunda belirgin bir düşme görüldü. Antikorda düşme görülünce yapılan hatırlatma dozuyla yeniden bu seviyenin yüksek düzeylere çıkartılmasına ilişkin gerekliliği görüldü. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar ışığında bakanlık tarafından 3. doz uygulaması yürütülüyor. 2 doz Sinovac ardından hatırlatma olarak BioNTech yapıldığında antikor düzeylerinin çok iyi yerlere ulaştığı ve koruyuculuğunun varyantlara karşı daha iyi olduğu ifade ediliyor. Hatırlatma dozunun BioNTech yapılmasını tavsiye ediyorum. Ben de 2 doz Sinovac’ın ardından BioNTech oldum ve şimdiye dek bir enfeksiyonla karşılaşmadım. Bilimsel veriler de hatırlatma dozunun BioNTech ile avantajlı olacağını söylüyor.

"Aşıların etkisiz olacağı mutantlar da olabilir"

Gürcan, olası yeni mutasyonlara karşı aşının olunması ve rehavete kapılmaksızın tedbirlere uyumun önemine işaret etti.

Aşı olunmadığı zaman virüse karşı korumasız kalındığını söyleyen Gürcan, “Aşı olunan zaman uzarsa şayet uzayan her zaman virüsün mutasyon için vakit kazanması anlamına geliyor. Mutant suçların ortaya çıkması manasına geliyor. Bir mutasyonun meydana geleceğini nasıl ki hiç kimse öngöremiyor. Aşıların da etkili olmayacağı mutant önünde sonunda çıkacak. Bu fırsatı vermeden pandemiyi sonlandırmanız gerekli. Şu anda mutantlara karşı aşılar etkili fakat aşıların etkisiz kalacağı mutantlar da olabilir. Bu risk her zaman var.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)