Uzmanlardan, aşı ikilemi yaşayan anne adaylarına Omicron uyarısı!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, daha önceki dönemlere oranla gebelerde Kovid-19'a yakalanma oranının arttığını ifade ederek, "Bunun sebebi gebelerin aşı olmaktan korkmaları, yan etkilere yol açacağı, bebeğe ya da kendilerine zararlı olacağını zannetmeleridir. Bunların hiçbiri gerçeğe dayanmayan düşünceler." sözlerini kullandı.

SAĞLIK 13.01.2022, 13:51 13.01.2022, 13:57
Uzmanlardan, aşı ikilemi yaşayan anne adaylarına Omicron uyarısı!

Prof. Dr. Buyru, yazılı bir açıklama yaparak, Kovid-10’un yeni varyantı Omicron’un, Türkiye’de ve bütün dünyada tırmanışını sürdürürken, genel üst solunum yolu enfeksiyonuna sebep olduğunu ve tam aşılı kişilerin çoğunun hafif belirtilerle hastalığı geçirdiğini belirtti.

Hamilelerde Kovid-19 vakaları artıyor

Hamilelerde her geçen gün Kovid-19 vaka sayılarının arttığına vurgu yapan Buyru, gebelerin, aşı olmamaları, hamilelik sebebiyle bağışıklıklarının baskılanması ve ileri haftalarda özellikle akciğer kapasitelerinde azalma yaşanması gibi sebeplerle hastalığı ağır geçirebildiklerine dikkat çekti.

Buyru, "Ne yazık ki, önceki dönemlere kıyasla gebelerde, hastalık ve hastalığa yakalanma oranında artış oldu. Bunun sebebi gebelerin aşı olmaktan korkmaları, yan etkilere yol açacağı, bebeğe ya da kendilerine zararlı olacağını zannetmeleridir. Bunlar gerçeğe dayanmayan düşünceler." İfadelerini kullandı.

“Aşısızlar ya da tam aşılı olmayanlar ağır geçirebilir”

Prof. Dr. Buyru, Omicron'un daha kolay bulaştığına vurgu yaparak, şunları aktardı:

"Omicronun, öncekilerden farkı kısa bir süre odada kalmayla bile bulaşabilmesidir. Hastalıklı biriyle kısa bir temasın ardından oldukça kolay bir şekilde bulaşabiliyor. Toplumda Omicron’un biraz daha hafif seyrettiğini görüyoruz. Üst solunum yolu enfeksiyonu gibi seyrediyor. Bu, aşının koruyucu özelliğinden de kaynaklanıyor. Ancak aşısız kişilerde bu kadar hafif seyretmediğini, hastaneye yatışları yapılan hastaların büyük bölümünün aşısız ya da aşısı tamamlanmamış olanlardan oluştuğunu biliyoruz. Bu, hamileler için de ayrıca geçerli. Tam aşılı olanlar yeterli miktarda korunma sağlıyor. Ya hastalığı oldukça hafif ve ayakta atlatıyorlar ya da hastalanmıyorlar. Fakat aşısız olanlar ya da aşısını tam yaptırmayanlar ağır geçirebiliyorlar."

"Hamilelerin yarısı aşı olmadı"

Hamilelerin aşılanma oranının toplum geneline bakıldığında düşük olduğunu ifade eden Buyru, söyledi: 

"Toplum genelinde şimdi yüzde 70’e yakın bir aşılanma mevcut. Gebelerdeki aşılanma, toplumun yarısı kadar. Bu durum, ‘gebelikten sonra aşı olurum’ düşüncesinin veya aşıdan korkmanın getirdiği sonuçlar. Ancak aşının ertelenmesi ve yaptırılmaması hem bebeği hem de gebeyi olumsuz etkileyebiliyor. Gebelik sırasında hastalık geçirildiği zaman kadın olumsuz bir şekilde etkileniyor. Solunum sorunları ortaya çıkabiliyor. Yoğun bakım ve hastaneye yatış ihtiyacı artıyor. Hastalık biraz daha ölümcül seyrediyor. Bebek de ayrıca olumsuz etkilenebiliyor. Kovid-19 enfeksiyonu geçiren kadınların çocuklarında gelişme geriliği, erken doğum tehlikesi ve yoğun bakım ihtiyacı da daha fazla görülüyor. Bu sebeple bebeği ve anneyi korumak için vakti gelen gebenin aşılanması lazım."

Omicron varyantından korunmanın yolunun, bütün tedbirleri almaktan geçtiğini belirten Buyru, hastaneye yatışların, aşısı tam olmayanlar ve aşısızlarda daha yüksek olduğunu aktardı ve şu uyarıyı yaptı:

"Nasıl olsa hastalık rahat geçiyor, aşı olmayayım gibi bir inanış yanıltıcı olur. Her şartta hem aşı olmaları hem de diğer tedbirlere dikkat etmek şart. Buna ilave olarak sosyal mesafeye dikkat edilmeli, uygun maskeler kullanılmalı. Kalabalık yerlerden uzak durulmalı, oda sık sık havalandırılmalı. El temizliğinde oldukça dikkat edilmeli. Bu tedbirlerin hepsini almamız gerekiyor. Bir tanesini yapmak yeterli olmuyor." 

“Virüs, erkek ve kadınların üreme fonksiyonlarını etkiliyor”

MRNA aşılarının gebeliğin her sürecinde yapılabileceğini belirten Buyru, gebelik döneminde aşının, kadınlarda da oldukça güvenilir olduğunu ifade etti ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Hem erkeklerde hem de kadınlarda ilk dönemlerde, aşının ‘kısırlık gibi bir yan etkisi var’ şeklinde yanlış düşünceler ortaya atıldı. Ancak tüp bebek tedavisi alan kadın ve erkekler üzerinde yapılan çalışmalarda aşının olumsuz bir etkisinin olmadığı ortaya çıktı. Bu sebeple, rahat bir şekilde tüm gebelerin ve gebe kalmaya çalışan kadınların aşı olmalarını tavsiye ediyoruz." 

Yapılan araştırmaların Kovid-19’un, erkek ve kadınların üreme fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilediğini gösterdiğini aktaran Buyru, hastalığa yakalanma ve aşı yapılmaması durumunda doğurganlığın olumsuz yönde etkilenebileceğini aktardı.

Yorumlar (0)