Uzmanlardan anne sütü uyarısı: Bebeğin ilk aşısı anne sütü

Özel İmperial Hastanesi çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Öztürk Sarpkaya, doğumdan sonra anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde atopik dermatit, egzama ve astım gibi alerjik hastalıkların ortaya çıkma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu açıkladı.

SAĞLIK 11.10.2021, 12:04 12.10.2021, 10:41
Uzmanlardan anne sütü uyarısı: Bebeğin ilk aşısı anne sütü

Dr. Sarpkaya, doğumdan sonra bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü almaları ve 2 yaşına kadar buna devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bebeğin ilk aşısı, anne sütü

Anne sütünün, ’bebeğin ilk aşısı' olarak değerlendirildiğini belirten Sarpkaya, içeriği sayesinde anne sütünün, yaşamın ilk 6 ayında bebeğin bütün fizyolojik ve beslenme ihtiyaçlarını tek başına karşılayabildiğini belirtti ve “Neredeyse doğum yapan annelerin hepsi, emzirebilme ve yeterli süt üretme kabiliyetine sahiptir. Doğumun ardından erken dönemde özellikle emzirmek ile ilgili karşılaşılan problemlerin belirlenebilmesi ve çözülmesi, anne sütünün devamı için önemlidir. Anne sütü almak ve emzirmek aynı zamanda bebek ile anne arasında önemli bir duygusal bağı da sağlamaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

Yeni doğanlar için anne sütünün en kıymetli besin olduğunu dile getiren Sarpkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk altı 6 ay tek başına anne sütü, bebeğin gelişimi ve büyümesi açısından yeterlidir. Anne sütü daima uygun, hazır ve taze ısıdadır. Bebekler için anne sütünün besin değeri ideal ve böbreklerini yormayacak biçimdedir. Sindirimi ve emilimi oldukça kolay olmakla beraber bebek için gerekli büyüme faktörlerini kapsamaktadır. İlk 6 ay anne sütünün içerisinde yer alan su miktarı dahi bir bebek için oldukça yeterlidir. Anne sütünün büyük bir bölümünü su oluşturmaktadır. Bu sebeple bebeğin su ihtiyacı da olmuyor"

“Anne sütü olmayan bebeklerde alerjik hastalık ihtimali yüksek” 

Anne sütüyle beslenmiş olan bebeklerin pek çok hastalıktan korunduğunu ifade eden Sarpkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Anne sütü, sindirim rahatsızlıkları, kulak enfeksiyonları ve alt solunum yolu enfeksiyonları bakımından, kronik mide bağırsak sistemi rahatsızlığı açısından koruyucudur. Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerde enfeksiyon kaynaklı hastaneye yatış oranları daha fazladır. Yine anne sütüyle beslenmeyen bebeklerde atopik dermatit, egzama ve astım gibi alerjik rahatsızlıkların görülme oranı fazladır. Öte yandan daha çok pişik ve kabızlık ortaya çıkma ihtimalleri vardır” 

Yorumlar (0)