Uzmanlardan akıllardaki soruya yanıt: Alerjisi olan çocuklar aşı yaptırabilir mi?

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde alerjisi olan çocukların da gönül rahatlığıyla aşısını yaptırabileceğini ifade etti.

SAĞLIK 12.09.2021, 12:35 12.09.2021, 12:39
Uzmanlardan akıllardaki soruya yanıt: Alerjisi olan çocuklar aşı yaptırabilir mi?

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, çocuklarda alerji ve aşılamaya ilişkin, “Rastgele lütfen ilaç vermeyin. İlaç verdiğiniz anda rahatlatıyor gibi görünebilir bu fakat faydadan çok çocuğa zarar veriyor. 12 yaşın üzerine aşı başladı, aileler kendilerini ve çocuklarını korumak için muhakkak aşı yaptırsınlar. Alerjik çocuklarda aşının sorun oluşturma durumu sağlıklı çocuklardan çok da farklı değil. Durumunuzu doktorunuza anlatıp gönül rahatlığıyla aşınızı yaptırın.” şeklinde konuştu.

Koronavirüsle mücadele dahilinde aşılamada yaş sınırı isteğe bağlı olarak 12 yaşa kadar geriledi. Böylece kimi aileler çocuklarına aşı konusunda tereddütlü yaklaşırken, alerjisi bulunan çocukların durumu da merak konusu. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde, gerçekleştirilen etkinlikte alerji ve çocuklarda aşı konusuna dair açıklamalar yaptı. Pandemi döneminde aşının önemine dikkat çeken İğde, “Türk Yoğun Bakım Derneği’nce yakın zamanda paylaşıldı. Şimdiye dek yoğun bakımda bulunan hastaların yarısı hiç aşısını olmamış, yüzde 35-40’lık kısmında ise aşılama eksik. Aşısını tam yaptıranların oranı ise yüzde 0.5. Yani bu ifade ettiğim en iyi cevap. Biontech özellikle aşıda en etkili pozisyonda. Çocuklarda hastalığın az görüldüğünü biliyoruz ancak bunun iki sıkıntısı var. Az görülse dahi bir kısmı çok ağır bir şekilde hastalığı geçiriyor. İkinci kısmı biraz hafif geçiriyor fakat hafif geçiren kısım da etraflarına yayıyor. Anne, baba, kardeşleri… Toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek maksadıyla, çevrelerini koruyabilmek amacıyla muhakkak çocukların aşı olması lazım. Bu çok konuşuluyor aslında, aşının uzun vadede verileri elimizde olmadığı tartışılıyor. Yapılan bütün aşılarda komplikasyon riski oluyor. Bu da yaptırılan aşılardan fazla değil. Yararını düşündüğümüzde bu aşıları mutlaka yaptırmak gerekli.” şeklinde konuştu.

Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mahir İğde

“Alerjikseniz gönül rahatlığıyla aşınızı yaptırın”

Aşılamada yaşın 12’ye kadar düşmesi ve alerjisi bulunan çocukların aşısını olup olmayacağına ilişkin tavsiyeler veren İğde sözlerine şöyle devam etti:

“Aşılama şu anda 12 yaş üzerine başladı. Devletimizin çok büyük bir hizmeti bu. 12 yaş üstüne de ailelerin izniyle yapılabiliyor. Çocuklarını ve kendilerini korumak için aileler muhakkak aşı yaptırsınlar. Bilimsel veriler geldiği müddetçe aşılama oranı dokuz aya kadar düşecek, içleri rahat olsun.

Aşıyı alerjik çocuklar yaptırabilir mi diye soruluyor. Alerjik çocuklarda aşının bir sorun oluşturma ihtimali sağlıklı çocuklardan farklı değil. Birinde yüzde 0.5, ötekinde de 0,5 fakat alerji gelişirse normale göre daha da ağır seyredebiliyor. Eğer alerjikseniz gönül rahatlığıyla aşınızı yaptırın ancak önce doktorunuza durumu izah edin. Aşınızı yaptırmanızın ardından yarım saat en azından hastane koşullarında kalın. Eğer alerjik bir reaksiyon gelişirse en olsa dilim ilk yarım saat.”

“Lütfen çocuklara rastgele ilaç vermeyin”

İğde, sonbaharda meydana gelen alerji durumlarına dair, “Sonbahara özgü kimi alerjenler açığa çıkıyor. Tozumuz, küfümüz artmaya başlıyor. Kışın ve sonbaharda ne oluyor hava soğuyor, bu da alerjik hastalıkları azdırıyor. Ailelerin şöyle bir gafleti oluyor. Çocuk öksürünce şurup veriyor. Bu bir süre rahatlatıyor ancak zemindeki problemi tedavi etmediğiniz zaman bir zaman sonra yeniden tekrarlıyor ve daha da ağır karşımıza çıkıyor. Rastgele lütfen ilaç vermeyin. Vermiş olduğunuz ilaçlar o anda rahatlatıyor gibi görünebilir ancak çocuğa faydasından çok zararı var. Daha uzun vadede tanıya sebep oluyor hem de kronikleştiği zaman uzun dönemde kalıcı etkileri olabiliyor.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)