Uzmanlardan 60 yaş ve üstü için aspirin uyarısı

ABD'de uzmanlardan oluşan bir grup, doktorların felç ya da kalp krizi riski bulunan 60 yaş ve üstü hastalara düşük doz aspirin vermemesi hususunda uyarıda bulundu.

SAĞLIK 13.10.2021, 00:45 13.10.2021, 15:36
Uzmanlardan 60 yaş ve üstü için aspirin uyarısı

Gönüllü çalışan bağımsız uzmanların bir araya geldiği ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü isimli grup, özellikle felç veyahut kalp krizi geçirmemiş olan ileri yaştaki hastalarda aspirin kullanımının yan etkilerinin yararlarını geride bıraktığını duyurdu.

Söz konusu açıklamada, aspirinin 60 yaş ve üstünde düşük dozda dahi hayatı tehdit eden sindirim sistemi kanamaları ve ülsere sebep olabileceği uyarısında bulunuldu.

Grup, kolon kanseri riski olanların düşük doz aspirin kullanması yönünde 2016'da verdikleri öneriyi de geri çekeceğini kaydetti.

Kan inceltici etki

Öte yandan, açıklamada 40’lı yaşlardaki kanama riski bulunmayan bireylerde önleyici aspirin kullanımının yararı bulunabileceğini, 50’li yaşlarda ise bu yararın daha düşük olduğu yorumunda bulunuldu.

Kalp krizi geçirmiş olan kişilerde ise düşük doz aspirin kullanımına devam edilmesi tavsiye edildi.

Ağrı kesici olarak da bilinen aspirin, kanı inceltici etkisi sebebiyle inme ve kalp hastalığı riski bulunanlarda kan pıhtılarını önlemesi maksadıyla 81-100 miligram arasında düşük dozda tavsiye ediliyordu.

Yorumlar (0)