Uzmanlar yanıtladı: Denizde koronavirüs bulaşabilir mi?

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Barış Otlu, denizde yeni tip koronavirüs (Covid-19) bulaşıp bulaşmayacağına ilişkin, "Covid-19 hastalığına neden olan virüsün tuzlu suda canlı kalabilme yeteneği hakkında yayınlanan bir çalışma henüz bulunmamaktadır. Bu nedenle denizde yüzmenin hastalığa yakalanma riskini artırıp artırmadığı belirsizdir." açıklamasında bulundu.

SAĞLIK 08.05.2020, 09:19
Uzmanlar yanıtladı: Denizde koronavirüs bulaşabilir mi?

Vatandaşlar, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte "Denizde yeni tip koronavirüs (Covid-19) bulaşabilir mi?" sorusuna yanıt aramaya başladı. 

Uzmanlar, koronavirüsün tuzlu suda canlı kalabilme yeteneği hakkında henüz bir çalışmanın bulunmadığını ifade ediyor.

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Barış Otlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Covid-19 hastalığına neden olan virüsün tuzlu suda canlı kalabilme yeteneği hakkında yayınlanan bir çalışma henüz bulunmamaktadır. Bu nedenle denizde yüzmenin hastalığa yakalanma riskini artırıp artırmadığı belirsizdir. Ancak virüsün tuzlu suda uzun süre canlı kalabilmesi mümkün değildir ve bu açıdan yüzme aracılığı ile Covid-19'a yakalanma riski düşük olarak kabul edilebilir."

Prof. Dr. Otlu, bununla beraber plajlarda toplumsal açıdan yayılma riskinin bulunduğuna dikkat çekerek, "Plajlar gibi kalabalık ortamlar solunum yoluyla bulaşacak virüsler için risk taşımaktadır. Virüsten korunmak için kalabalık alanlara girmemek, mümkünse evden dışarı çıkmamak çok büyük önem taşımaktadır. Onun dışında “Denizden virüs bulaşır” demek doğru olmaz." dedi. 

"Maskeleri havadar bir ortamda beklettikten sonra kullanmanız daha doğru"

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, "Bazı eczaneler maskeleri açık ve ambalajsız olarak, para aldıkları, temas kurdukları eldivenli elleriyle poşete koyup veriyor. Bu durumda maskelere virüs bulaşma riski oluşuyor. Böyle temasa maruz kalmış maskeleri güneşli bir ortamda birkaç gün bekleterek kullansak risk taşır mı yoksa kullanılamaz hale mi gelmişlerdir?" sorusuna şu karşılığı verdi:

"Bu yorumunuz doğru. Ancak enfeksiyon oluşabilmesi için virüs varlığının yanı sıra onun sayısı ve diğer çevresel faktörler de (ısı, nem vb.) önemli rol oynamaktadır. Bununla birlikte pandemi günlerinde planlarımızı ve davranışlarımızı en kötü olasılığa göre yapmakta fayda var. Maskeleri birkaç gün havadar, mümkünse güneşli, bir ortamda beklettikten sonra kullanmanız daha doğru olabilir."

"Bilgisayar ve internet ortamının fizyolojik bağımlılık yaptığı kesinlik kazanmıştır"

Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, "Korona günlerinde internet bağımlısı olduk mu sizce? O kadar çok internetteyiz ki durduramıyoruz kendimizi..." sorusu üzerine şu ifadeleri kullandı:

"İnterneti kullanmada kontrolün yitirilmesi ve kötüye kullanımıyla bağımlılık gelişebilmektedir. Bilgisayar ve internet ortamının fizyolojik bağımlılık yaptığı bugün artık kesinlik kazanmıştır. Bu süreçte televizyondan çok internet kullanıldı ama bu bir zorunluluktu. Belirsizlik karşısında herkes bilgi peşinde koşar. Dış dünyaya geri dönülüp işlerle meşgul olunduğunda bunun azalacağını düşünüyorum. Ben bile o kadar çok internetteyim ki! Ama internet bağımlısı olurum diye hiç korkmuyorum. Denetlenebilir."

Yorumlar (0)