Uzmanlar uyarıyor: Yazın gıda zehirlenmelerine dikkat!

Doktorlar, yaz mevsiminin iyiden iyiye kendisini göstermesiyle birlikte gıda zehirlenmeleri ve ishal gibi rahatsızlıklara karşı vatandaşlara çok daha dikkatli olmaları yönünde tavsiyelerde bulundu.

SAĞLIK 24.06.2021, 16:22 25.06.2021, 11:59
Uzmanlar uyarıyor: Yazın gıda zehirlenmelerine dikkat!

Ülkemizin en sıcak şehirleri arasında bulunan Aydın’da sağlıkçılar vatandaşların aşırı sıcaklarda gıda zehirlenmeleri ve ishale karşı çok daha dikkatli olmalarını istedi. Özellikle bozulmuş gıdalar ve içme sularının metabolizma sistemini bozduğunu söyleyen Liva Hastanesi Başhekimi Dr. İbrahim Demir, çocukların ve yaşlıların bu dönemde çok daha dikkatli davranmaları tavsiyesinde bulundu.

“Ortak kullanılan eşyalardan da bulaşabilir”

Gıdaların aşırı sıcaklarda çok daha hızlı bozulduğunu ve yaz döneminde özellikle Ege’de ve Aydın ilinde yaşayan vatandaşların çok daha dikkatli olmasını söyleyen Demir, “Sindirmiş olduğunuz yiyecek v e içeceklerin hızlı ve büyük miktarda kalın bağırsanızdan çıkmasına ishal adı veriliyor. Normal koşullarda vücut sıvıyı emerek yarı katı bir şekilde dışarıya atar. Ancak kalın bağırsağımız sıvıyı ememediği zaman sulu dışkı meydana gelir. Hastalık hasta bir kişi ile temas etmekten ortak kullanılan eşya ve tuvaletten de bulaşabilir. İçinde bulunduğumuz bu günlerde ishal vakalarına karşı daha da duyarlı olunması gereklidir.” şeklinde konuştu.

“Bolca sıvı tüketilmeli”

Demir, yaz aylarında bakterilerin gıdaların üzerinde adeta yuvalandığını söyleyerek, “İshal vakalarıyla yazın çok sık karşılaşıyoruz. Bundan dolayı özellikle elleri iyice yıkamak, gıdaların yıkanıp tüketilmesi gibi çok basit hijyen kurallarına dikkat etmenin büyük bir önemi var. Bununla beraber yaz dönemi boyunca bolca sıvı tüketmek de kişinin sağlığı açısından önem taşıyor. 

“Çocukları doğru yönlendirmek büyük önem taşıyor”

Çocukların özellikle dengeli bir şekilde beslenmesi ve abur cubur tarzı gıdalardan uzak durmasına yardımcı olmalıyız. Bu dönemde doğal gıda ve hijyene çok büyük önem verilmelidir.” diyerek başta çocuklar olmak üzere yazın herkesi hijyen kurallarına azami ölçüde uyup dengeli ve doğal beslenmesi yönünde tavsiyelerde bulundu.

Yorumlar (0)