Uzmanlar uyarıyor! Trafik kazası riskini beş katına çıkaran hastalık

Uyku apnesinin uyku esnasında ortaya çıkan basit horlamadan ani ölüme yol açacak ciddi kardiyak ve nörolojik sorunlara kadar farklı tehlikelere yol açabileceğini ifade eden Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, “Uyku apnesi problemi olanlarda TV seyrederken, toplantılarda, kitap okurken uyuyakalma çok sık görülür. Konsantrasyon bozukluğu sebebiyle normal insanlara oranla neredeyse 5 kat daha çok trafik kazası yapmaktadırlar” sözlerini kullandı.

SAĞLIK 05.07.2022, 13:35 05.07.2022, 13:37
Uzmanlar uyarıyor! Trafik kazası riskini beş katına çıkaran hastalık

Gün içinde yıpranan ve yorulan vücudumuzun kendisini toparlaması konusunda fırsat sağlayan uyku esnasında bazı insanların nefes alma güçlüğü, gürültülü solunum, geçici solunum durmalarıyla neredeyse kendileriyle uykuda boğuşarak güne yıpranmış ve yorgun bir şekilde başladığını söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, uyku apnesi ile ilgili uyarılar yaptı.

“Konsantrasyon bozukluğu yaşanabilir” 

Toplumda uyku apnesinin, yüzde 5-10 arasında görüldüğünü, bunun orta yaş üzeri ve kilolu erkeklerde yüzde 50’ye yakın olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Kutlu, “İnsan sağlığı üzerine uyku apnesinin ciddi erken ve geç dönem etkileri bulunmaktadır. Yetersiz ve kalitesiz uykuya bağlı olmak üzere gündüz uyku ihtiyacı, sabahları zor uyanma, uyuya kalma, kronik yorgunluk, unutkanlık, dikkatsizlik, depresyon, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu gibi problemlerin haricinde uzun dönemde tedavi edilmeyen olaylarda kalp damar sisteminin özellikle etkilenmesiyle hastaların önemli bir bölümünde hipertansiyon ve bazılarında kalp yetmezliği gelişir. Bazı hastalarda ise kalp krizlerine yol açtığı da düşünülmektedir. Kadın ve erkeklerde cinsel isteksizlik ortaya çıkabilirken erkek hastalarda iktidarsızlık yaşanabilir” açıklamasını yaptı. 

“Trafik kazalarının sebeplerinden biri”

Uyku apnesinin belirtilerine vurgu yapan Prof. Dr. Kutlu, “Kişide horlama görülmesi, uykuda apne geçirdiğine tanık olunması, gündüz aşırı uykulu olma durumu uyku apne sendromunun önemli göstergesidir. Nefes alamama hissi ile uykudan uyanma, gece tuvalette uzun süre kalma, ağız kuruluğu, sabah baş ağrısı, sık görülen diğer bulgulardır. TV seyrederken, toplantılarda, kitap okurken uyuyakalma gözlenir. Uyku apnesi rahatsızlığı bulunanlar, konsantrasyon bozukluğu sebebiyle normal insanlara kıyasla neredeyse 5 kat daha çok trafik kazası yapmaktadırlar” ifadelerini kullandı.

“Kısa boylularda daha çok görülüyor”

Prof. Dr. Ali Kutlu, kalın boyunlu ve kısa kişilerde uyku apnesinin, alt çenesi daha geride ve küçük kişilerde, bademcik ve dilin büyük olması yumuşak damağın sarkık olması sebebiyle üst solunum yolları daralmış kişilerde sık görüldüğünü ifade etti. Prof. Dr. Ali Kutlu, “Solunum yollarına etki eden sakinleştirici ve uyku hapı ilaçlar, sigara ve alkol kullanımı, çeşitli sebeplerle burnun tıkalı olması, reflü ve sinüzit varlığı ve kalıtsal anlamda uyku apnesine yatkınlık olmak, kolaylaştırıcı etkenlerdir” sözlerini kullandı.

"Sırtüstü uyumamaya dikkat edin”

Her ne kadar uyku apnesinin kilolularda ve ileri yaşta daha çok görülse bile çocuklarda ve zayıf kişilerde görülebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Kutlu, “Hastalığın ciddiyetini ve varlığını ciddiyetini tespit etmede polisomnografi ismiyle bilinen uyku analizi testi uygulanır. Tedavi hastalığın ağırlığı ve nedenine göre planlanır. Sırt üstü uyumanın engellenmesi, düzenli egzersiz ve aşırı kilolardan kurtulmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri haricinde hava yollarını açık halde tutacak çene, yumuşak damak ve küçük dilde düzeltme işlemleri, çok ciddi vakalarda soluk borusunun açılması şeklindeki cerrahi işlemler, pozitif hava basıncına yol açan aletlerin kullanımı farklı tedavi yöntemleridir. Hastalara alkol ve sigara kullanımından kaçınılması tavsiye ediliyor. Uyku apnesi sık görülen, ileri derecede hayat kalitesini etkileyen ve tedavi edilmediği zaman ciddi sağlık sorunlarına sebep olan bir hastalıktır. Özellikle horlama problemi olan, kilolu, uykuda yeterli süre dinlenemediğini ve uyuklama problemi yaşadıklarını ifade eden kişilerde düşünülmelidir” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)