Uzmanlar uyarıyor: Tiroid nodüllerinde kanser riskine dikkat!

Tiroid nodüllerinin toplum için sık sık görülen tiroid bezi içi kitleler olduğunu söyleyen Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları doktoru Uzm. Dr. Emrah Yerlikaya, erken teşhis konusunda önemli uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 23.02.2022, 16:30 24.02.2022, 14:19
Uzmanlar uyarıyor: Tiroid nodüllerinde kanser riskine dikkat!

Kadınlarda başta olmak üzere toplumda yaygın bir şekilde görülen tiroid hastalıklarında riskli durumu, erken teşhis ile ortadan kaldırmak mümkün görünüyor. 

Uzmanlardan erken teşhis uyarısı!

Tiroid hormonları çok fazla çalışıyorsa sinir, zayıflama ve çarpıntı gibi belirtiler görülürken düzenli çalışmamasının kilo sorununa yol açabileceğini ifade eden Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları doktoru Uzm. Dr. Emrah Yerlikaya, konuya ilişkin önemli açıklamalar yaptı ve şunları söyledi:

“Halk arasında bilinenin tam tersine tiroid biyopsisinin vücuda yönelik herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Olan nodülü kötüleştirmez ve kesinlikle kanserli nodülü yaymaz. Lokal anestezide tiroid biyopsisi poliklinikte yapılabilen oldukça basit bir işlemdir. Farklı büyüklük ve yapıda olabilen tiroid nodülleri, başta kadınlarda olmak üzere sık sık görülürken, iyot eksikliği bulunan kişilerde, radyasyon maruziyeti bulunan kişilerde ve genetik yatkınlığı bulunan kişilerde daha fazla görülmektedir. Birçok kişide ortaya çıkan bu nodüllerin bir bölümü iyi huylu ve zararsız olabildiği gibi bir bölümü de kanser potansiyeli taşıması sebebiyle büyük önem arz etmektedir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“Tiroid hormon seviyelerinin yükselmesi, pek çok soruna yol açmaktadır”

Tiroid belirtileri arasında nefes almada güçlük, boyun kısmında ağrı, boyunda şişliğin olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Emrah Yerlikaya, sözlerine şöyle devam etti:

“Tiroid nodüllerinin belli başlı birtakım belirtileri şöyle gözlemlenmektedir. Ele gelen kit ve boyunda şişlik, seste çatallaşma ve kısıklığın ortaya çıkması, nefes almada ve bir şeyleri yutmada güçlük, boyun kısmında rahatsızlık ve ağrı hissi gibi tiroid nodüllerinin birçok belirtileri arasında yer almaktadır. Aynı şekilde hormon salgılama yoluyla tiroid hormonlarının düzeylerinin yükselmesine ve söz konusu yükselen hormon seviyelerinin sonucunda kemik erimesi, kalp ritim bozukluğu, kilo kaybı, terleme ve çarpıntı gibi pek çok ek problemlere yol açmaktadır. Bu şikayetleri bulunan ve bunlarla gelen hastaların değerlendirilmesinde ilk başta ultrasona ve tiroid fonksiyon testlerine bakılmaktadır. Tiroid fonksiyon testi neticelerinde bir bozukluk bulunuyorsa ve yükselme saptanması halinde bu tarz hastalarda ileri tetkik olarak sintigrafi de talep edebilmekteyiz” sözlerini kullandı. 

“Halk arasında bilinen tam tersine tiroid biyopsisinin zararı yok”

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları doktoru Uzm. Dr. Yerlikaya, sözlerini şöyle tamamladı:

“Nodülleri saptama konusunda tiroid ultrasonu isteyeceğimiz ilk testlerden bir tanesidir. Tiroid ultrasonuyla birtakım nodüllerin iyi huylu ve şüpheli olduğunu tahmin ettiren özellikler saptanabilmektedir. Nodülün ekojenitesinin artması ve sınırlarının düzenli olması, genel anlamda iyi huylu nodüller olarak tespit edilir. Ekojenitesinin düşük ve Nodül sınırlarının düzensiz olması, içerisinde merkezi kanlanma ile mikrokalsifikasyonun artmış olması, genel anlamda kötü huylu olduğunu tahmin ettiğimiz nodüllerde ortaya çıkmaktadır. Sintigrafi ile tetkiklerini yaptığımız ve sıcak olarak tabir ettiğimiz fonksiyonlarda bulunan nodüllerde kanser riski oldukça düşüktür. Şüpheli olduğu belirtilen nodüllere kesinlikle biyopsi yapılarak değerlendirilmesi lazım. Bu ödüller biyopside iyi huylu olarak veya manin ve şüpheli olarak saptanabilmektedir. Manin ve şüpheli olarak saptadığımız nodüller konusunda cerrahi müdahale tavsiye etmekteyiz. İyi huylu olduğunu tahmin ettiğimiz nodüllerin düzenli bir şekilde kontrollerini ve tetkiklerini yaparak bunları takip etmekteyiz. Halk arasında tiroid biyopsisinin bilinenin tam tersine vücuda yönelik bir zararı bulunmamaktadır. Mevcut nodülü kötüleştirmez ve kanserli nodülü kesinlikle yaymaz. Lokal anestezide tiroid biyopsisi poliklinikte yapılabilen oldukça basit bir işlemdir. Tiroid rahatsızlığında kontrollerin düzenli bir şekilde yapılması burada önemli olandır. Bilhassa iyi huylu nodüllerin söz konusu yapılarındaki ihtimal değişiklikleri izlemekte ve takip etmekte yarar vardır” değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar (0)