Uzmanlar uyarıyor: Saç maskesi yaparken saçınızdan olmayın!

Saç dökülmelerine karşı kullanılan maskelerin bilinçsiz bir şekilde kullanımının büyük sorunlara neden olabileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, bunun alerjik durumlara ve hatta kalıcı olarak saç kaybına yol açabileceğini açıkladı.

SAĞLIK 10.05.2021, 13:21 11.05.2021, 11:37
Uzmanlar uyarıyor: Saç maskesi yaparken saçınızdan olmayın!

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Doktoru Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı, saç dökülmesinin sebeplerin ilişkin açıklamalar yaptı. 

“Bir saç teli 4-6 yıl canlı kalabilir”

Bir saç telinin 4-6 sene canlı kalabildiğini belirten Yardımcı, “Sürenin sonunda dökülen teller 3-4 aylık bir dinlenme dönemine girer ve ardından uzamaya başlar. Bu sebeple her saç dökülmesi olayında bir hastalıktan söz edemeyiz. Bir günde 100’den az saç teli dökülmesini normal değerlendiririz. Fakat bir gün içinde 100’den fazla saç telinin 4-6 haftadan uzun bir süre dökülmesi halinde bu, bir hastalık olarak değerlendirilebilir.” sözlerini kullandı.

Saç dökülmesinin farklı çeşitleri ve nedenleri olduğuna değinen Dr. Yardımcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Saç dökülmeleri, kalıcı ve kalıcı olmayan olarak iki gruba ayrılabilir. Mevsimsel gerçekleşen, stres kaynaklı, kilo verme ya da doğum sonrası, vitamin eksikliğine bağlı gelişen, yüksek ateşli hastalıkların ardından yaşanan saç dökülmelerini kalıcı olmayan saç dökülmelerine örnek olarak verebiliriz. Fakat derinin mantar enfeksiyonları tarzında mikrobiyal hastalıklarda, ameliyat izi ya da yanık gibi travmatik saç kaybında, nedeni net olarak bilinmemekle beraber kıl köklerinin kalıcı olarak zarar gördüğü saçlı bazı deri hastalıklarında kalıcı olarak saç kayıpları yaşanabilir.”

“Alerjiye neden olabilir”

Saç dökülmesine karşı satışa sunulan doğal kürler ve ilaçlara ilişkin de konuşan Dr. Yardımcı, şunları söyledi:

“Hastaların kendi kendilerine hazırladıkları kürler, karışımlar, kısmen yararlı olsa da büyük oranda saç dökülmelerini önlemediği, tam aksine artırdığına ilişkin şikayetlerle karşılaşıyoruz. Doğal diyerek hazırlanan ve uygulanan saç maskelerinin, öncelikle saçlı deride daha sonra da göz kapaklarında, kulaklarda, boyunda ve yüzde alerjik durumlara neden olabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Şiddetli alerjik durumlar, kökte kalıcı zarar bırakabilir ve bunun yanında kalıcı saç kaybına da yol açabilir. Göz kapaklarında ve yüz bölgesinde kalıcı lekelere ve izlere sebep olabilir. Bu anlamda takviye ilaçların, doktor kontrolünde uygulanmasının faydalı olabileceğini söyleyebilirim. Kansızlık ve vitamin eksiklikleri gibi hallerde kan tetkiklerinin sonucuna göre takviye ilaç kullanımı yararlı olacaktır. Birçok çalışmada kan düzeyinde bir düşüş olmadan vitamin takviyelerinin herhangi bir yararının olmadığı belirtilmiştir. Bu tarz durumlarda hasta, tetkik yapılmadan takviye ilaç kullanması halinde istenmeyen yan etkilere maruz kalabilir”

“Bir günde 100’den fazla saç teli dökülüyorsa”

Hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiğine de değinen Dr. Yardımcı, şunları aktardı: “Bir aydan uzun devam eden ve bir günde 100’den daha fazla saç telinin döküldüğü hallerde mutlaka bir dermatoloji doktoruna başvurmakta fayda var. Bunun tedavisi de kişiden kişiye değişebilir. Hastanın cinsiyeti ve yaşı, eşlik eden diğer hastalıkları, dökülme süresi, aile öyküsü vs. gibi önemli etkenler değerlendirilmelidir. Kalıcı saç kaybı ile neticelenmeyen durumlarda tedavi, ne kadar doğru ve erken bir biçimde yapılırsa saç dökülmesi de iyi bir şekilde önlenecektir. Çoğu insanda uzun süren saç dökülmeleri psikolojik anlamda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu da bireyde, stres etkisini arttırarak saçların dökülmesinde artışa sebebiyet verebilir. Kalıcı saç kaybı ile neticelenen her durumda, tedavinin başlama zamanı oldukça önemlidir. Yapılacak uygun tedaviyle kıl kökleri canlıyken tedavi olumlu sonuç verir ve iyileşme olursa dökülen saçlar yeniden yerine gelir. Fakat kıl kökünde yaşanan bir hasar sonrası yeni saç oluşumu imkansızdır.”

Yorumlar (0)