Uzmanlar uyarıyor: Ramazan'da uyku düzenine dikkat

Ramazan ayının gelmesiyle beraber uyku düzeninin bozulabileceğini belirten Prof. Dr. Vural Fidan Ramazan ayında 1 ya da 1,5 saat önce uyumanın uyku düzeni için daha faydalı olabileceğini belirtti.

SAĞLIK 01.04.2022, 12:09 03.04.2022, 10:00
Uzmanlar uyarıyor: Ramazan'da uyku düzenine dikkat

Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü ve Uyku Merkezi’nde görevli Prof. Dr. Vural Fidan Ramazan ayında oruç tutacakların uyku düzenlerinin bozulması nedeniyle sorun yaşayabileceklerini belirtti. Hayatımızın birçok alanını olumlu ve olumsuz anlamda etkileyebilen uyku düzeni Ramazan ayının gelmesiyle beraber değişecek. Gece geç saatlerde sahur nedeniyle bölünecek olan uyku başta metabolizma düzeni olmak üzere pek çok vücut fonksiyonlarımızı etkileyecek. Prof. Dr. Vural Fidan bu değişiklikten en az şekilde etkilenebilmek adına oruç tutacaklara tavsiyelerde bulundu. Ramazan süresi boyunca akşam erken yatıp sahurdan sonra uyumamanın daha iyi olabileceğini söyleyen Fidan uyku apnesi sendromu olanların dikkat etmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayında normalde 1 - 1,5 saat önce uyunmalı

Uyku bölünmesinin birçok soruna neden olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Vural Fidan sahurdan sonra uyumamanın daha verimli bir gün geçirmek adına daha sağlıklı olabileceğini söyledi. İftardan sonra sigara, çay ve kahve tüketiminin uyku düzenini etkilediğini belirten Fidan sözlerine şu şekilde devam etti:

Ramazan ayında oruç tutan kişilerde sahura kalktıkları için bazı değişiklikler gözlemlenebiliyor. Sahura kalkma nedeniyle uykuya dalma süreleri oldukça uzayabilir ve toplam uyku süresinde de azalmalar görülebilir. Bu nedenle iftardan sonra çay, kahve ve sigara gibi uyarıcı özelliği fazla olan tüketimler yerine bitki çayı gibi içeceklerin tüketilmesi daha iyi olabilir. Toplam uyku süresinin kısalması nedeniyle bedenin ve zihnin dinlenmesinde sorunlar yaşanabilir. Sahurdan sonra uyuyup tekrar kalkıldığında ise uyku ritmi bozulur. Bu da genel olarak 10’uncu günün sonunda itibaren etkisini göstermeye başlar. İnsanların genel olarak bütün metabolizmaları ve fonksiyonları değişmiş olur. Bu nedenle insanların Ramazan ayı boyunca daha dikkatli olmaları gerekiyor. Daha hafif ve dengeli beslenerek iftardan sonra ve uyumadan en az 1 saat öncesinde dinlenilmesi gerekiyor. Ramazan ayı boyunca normal uyuma saatimizden 1 ya da 1,5 saat önce yatmamız gerekiyor.

Nefes durması ve horlama problemleri olan kişilerin beslenme düzeylerine dikkat etmesi gerekiyor

Gece uyuma esnasında nefes durması ve horlama gibi belirtileri bulunan uyku sendromu hastalarının Ramazan ayında beslenme kaynaklı problemlerle karşılaşabileceklerini belirten Fidan dikkat edilmemesi halinde hayati risklerin ortaya çıkabileceğini belirtti. Sahurda ve iftarda az kalorili ve hafif besinlerin tüketilmesini öneren Fidan sözlerine şu ifadelerle devam etti:

Horlama ve bununla birlikte nefes tutulması bulunan hastaların Ramazan ayında karşılaştıkları sorunlarda artışlar gözlemlenebilir. Tıkayıcı uyku apnesi olan kişilerde sahurda ve iftarda dengesiz ve aşırı bir şekilde beslenmesi bu kişilerde hayati risklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Yemek sonrasında uykuya dalan apne sendromlu hastalarda üst solunum yollarında yer alan kaslar iyice gevşeyerek hava pasajını tamamen kapatır. Bu sebeple nefes durmalarının sürelerinde artışlar yaşanarak horlama süreleri de artabilir. Nefes durmalarında yaşanan artışlar kanda yer alan oksijenin daha fazla düşmesine sebep olarak kalp ve damar hastalıkları risklerini artırabilir. Horlama şikayeti bulunan hastaların ve sabahları yorgunluk ve baş ağrısı çeken kişilerin sahurda ve iftarda aşırı düzeyde yemek yememesi ve sahurdan sonra tekrar uyumak için hemen yatmaması bu kişiler için daha iyidir.

Yorumlar (0)