Uzmanlar uyarıyor: Pandemide çocukların göz sağlığı risk altında!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yelda Özkurt, pandemide çocukların göze ilişkin şikayetlerinde artış görüldüğünü kaydederek, ebeveynlere çocuklarını doğru yönlendirmeleri ve ekran karşısında geçirilen uzun sürelerde göz sağlığının nasıl korunabileceğine ilişkin önemli tavsiyeler verdi.

SAĞLIK 09.05.2021, 10:39 10.05.2021, 11:40
Uzmanlar uyarıyor: Pandemide çocukların göz sağlığı risk altında!

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yelda Özkurt, koronavirüs salgınından dolayı çocukların dijital ekranların karşısında geçirmiş oldukları ortalama sürenin arttığını söyleyerek, bunun göz yorgunluğu, bulanık görme, göz kuruluğu gibi şikayetlere sebep olduğunu kaydetti.

Türkiye’de toplamda koronavirüs vakalarının yüzde 5’inden az kısmının 15 yaşın altındaki çocuklardan oluştuğunu, 5 yaşın altındaki virüse yakalanan çocukların ise yüzde 2’lik bir oranı oluşturduğunu söyleyen Özkurt, hastalığın sıklıkla semptom göstermeden geliştiğini kaydetti.

Koronavirüs solunum sisteminin yanında gözlerde tutunabildiğini, ilk bulguların gözde olabileceğini paylaşan Özkurt, çocuklarda gözlerde sulanma, şişme, kızarıklık ve çapaklanma gibi bulguların görülebileceğini paylaştı.

Pandemide çocukların göz sağlığına dikkat

Dış ortam ile sürekli temaslı durumdaki ellerin gözlere sürülmesiyle koronavirüse zemin hazırlandığını söyleyerek şunları söyledi:

“Yapılan çalışmalarda virüsün göz sıvılarına tutunabileceği görülmüştür. Damlacık yoluyla havadan virüsün göze direkt olarak bulaştığı görülmektedir. Bulaşı en aza indirmek için tıpkı eller ve ağız gibi gözlerin de hassasiyetle korunması gerekiyor. Gözlerde batma, yanma, kızarıklık, çapaklanma olduğunda göz tulumu muhakkak akla gelmelidir. Bütün viral hastalıklarda olduğu gibi, ellerin gözle teması ve ardından başka yüzeylerle ve insanlarla teması sırasında virüsün kapılabileceği gözden kaçırılmaması gerekmektedir.

Ekranlardan çıkan mavi ışığa dikkat

Okulların kapanması ve kısıtlamalarla beraber, bilgisayar, tablet ve telefon gibi aygıtların karşısında geçirilen süre bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de artış göstermiştir. Bundan dolayı uzun süre ekrana bakan çocuklarda dijital göz yorgunluğu, göz kuruluğu, bulanık görme gibi şikayetler olabilmektedir. Çünkü ekranlara bakılırken normalden üçte 2 oranında daha az göz kırpılır ve bu kırpmalar yalnızca kapak kapanmalarıdır. Bundan dolayı ekranın karşısında istemli ve sık olarak gözlerin kırpılması, dijital göz yorgunluğunun önlenmesi ve bu belirtilen şikayetlerin azalması yönünde büyük bir fayda sağlayacaktır.” dedi.

Özkurt, geçtiğimiz sene 6-8 yaş grubunda Çin’de yaklaşık olarak 125 bin çocuğun son 5 yıldaki göz kırpma kusuru ölçümlerine dayalı olarak gerçekleştirilen bir çalışmada, miyopinin görülme sıklığının geçtiğimiz yıllara göre 6 yaşındaki çocuklarda 3 kat, 7 yaşında olan çocuklarda 2 kat, 8 yaşında olan çocuklarda ise 1,4 kat arttığının belirlendiğini kaydetti.

"Akşam mavi ışığı kapatmak gerekiyor"

Bundan dolayı yakın zaman içerisinde göz muayenesi olmayan bütün çocukların göz muayenesi olması gerektiğini söyleyen Özkurt, “Bununla beraber ekranlardan yayılan mavi ışığa uzun zaman maruz kalınması, iştahsızlık, uykusuzluk ve depresyona sebep olabilmektedir. Akşam saat 18.00 itibarıyla ekranlardan yayılan mavi ışığı kapatmak veyahut gece moduna almak yararlı olacaktır.” dedi.

Öztürk ayrıca çocuklarının sağlığının bu dönemde daha da üstünde durulması gerektiğinin altını çizerek, özellikle göz ve el temasının azaltılmasıyla genel olarak hijyen kurallarına titiz bir şekilde uyulması gerektiğini de paylaştı.

Yorumlar (0)