Uzmanlar uyarıyor: Korona vakaları arttı, yoğun bakımlar yine doluyor

Salgında sonbahara doğru gelirken vaka sayıları yine artmaya başladı. Yoğun bakımların hasta sayısı artış göstermeye başladı. Uzmanlar yoğun bakımlardaki doluluk seviyesinin yüzde 70’e çıktığını kaydetti.

SAĞLIK 22.08.2021, 15:46
Uzmanlar uyarıyor: Korona vakaları arttı, yoğun bakımlar yine doluyor

Koronavirüsle mücadelede vaka sayıları artmayı sürdürürken, uzmanlar sıklıkla salgına karşı vatandaşları davet ediyor. Geçtiğimiz sene yoğun bakımlarda ve hastanelerde meydana gelen yoğunluğun bu sene de yaşanmaması için dikkatli bir şekilde önlemlere uyulması gerektiği ifade ediliyor.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Oktay Demirkıran da salgına dair değerlendirmeler yaptı. Demirkıran önlemlere dikkat edilmediği takdirde yoğun bakımlarda tekrar artış yaşanabileceğini söyleyerek aşının öneminin altını çizdi.

Aşısız hastalar çok fazla

Salgında gelinen son duruma dair konuşma yapan Prof. Dr. Oktay Demirkıran, Bu kez salgın farklı bir varyantla karşımızda gibi görünüyor. Ya delta varyantında ya da delta plus hastalarda görülüyor. Türk Yoğun Bakım Derneği olarak yoğun bakımlardan ve üyelerimizden almış olduğumuz bilgiler ışığında şu anda aşısız olan hastalar daha çok yoğun yoğun bakımlarda yatıyorlar.” şeklinde konuştu.

Demirkıran açıklamasında, “Aşısız olanlarda hastalık ağır bir şekilde seyrediyor. Yaşamlarını yitirenler var, orta yaşta 35-55 yaşın arasında hastalar aşısız iseler daha da ağır biçimde hastalıkları seyrediyor. Yoğun bakımı dönemi çok zorlu bir dönem, hastalar buraya yatmasının ardından onları kurtarabilmek maksadıyla büyük bir çaba harcıyoruz. Hayatta tutabilmek maksadıyla uğraşıyoruz. İçeride onlar, dışarıdaysa hasta yakınları büyük bir acı çekiyor. Acıları, hasta yakınları veya hastaların yaşamaması için muhakkak aşılamayı öneriyorum. Vatandaşlar aşı yaptırsın ve maske takmayı da kesinlikle ihmal etmesin.” dedi.

Kimi şehirlerde durum ciddileşiyor

Prof. Dr. Demirkıran, yoğun bakımlardaki doluluk oranlarına dair konuşarak, “Doluluk noktası kimi şehirlerde ciddi düzeylere ulaşmaya başladı, bizler de aldığımız veriler ışığında İstanbul’da bütünüyle dolu veyahut yatak yok diyebileceğimiz bir durum yok ancak birkaç hafta öncesinde veyahut bir ay öncesine göre farklı bir durumdayız. Yoğun bakımlarda koronavirüs hastaları artmaya başladı ancak daha da arttığı yerler de bulunuyor. Bu defa hastalık çıktığında hasta akışı şeklinde olmuyor fakat gelen hastalar ağır bir tabloyla geliyorlar. Günlük verilere dikkat edilirse can kayıplarının arttığını görüyoruz. Hastalığın nasıl ağır seyrettiğini gösteren bir tablo bu. Ne yazık ki ciddi bir rehavet gözlemliyoruz. Tatil yörelerinde özellikle maske takmak bütünüyle unutulmuş ancak büyük şehirlerde de aynı durum var. Toplu taşımalara bakıldığı zaman maskesi olmayan kişileri görüyoruz, bu durum bizi daha da zorlar. Okulların açılmaya başlamış olduğu dönemde bu duyarlılığı eğer bütün bir toplum olarak gösteremezsek ardından okullar niçin açılmıyor diye şikayet edemeyiz. Bu gözlemlemiş olduğumuz çok ciddi bir problem şu anda.” dedi.

Ekim ve Kasım ayı endişesi…

Gelecek aylarda endişeli olduklarını kaydeden ve vatandaşların önlemleri uygulamaya ilişkin hassasiyet göstermesi gerektiğini söyleyen Demirkıran, “Ekim ve Kasım ayını dikkate aldığında endişelerimiz var açıkçası, yeniden hastalık artışı olur mu diye. Bundan dolayı konuya ilişkin bütün hazırlıkları yoğun bakımcı arkadaşlarımız gerçekleştiriyor. Pandemi zamanında en çok sıkıntıyı yaşayan yoğun bakımdaki hekimlerdi. Yoğun bakımlar dolup taştı ve yer bulmak zorlaştı. Şu anda buna karşı tedbirli olmak durumundayız gibi görünüyor. Geçtiğimiz sene bu zamanda daha da az hasta sayısı var gibiydi. Tabi hasta sayısı arttığında endişeleniyoruz. Günlük vaka sayısının artışı bir sorun ancak bunu önlemenin yolunun bilip de yapmamak olduğu daha garip. Doluluklar şu anda yüzde 60-70 civarında. Dikkate alarak uyarılmak lazım. Oran arttığında dikkatli davranmak gerekli.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)