Uzmanlar uyarıyor: "İftarı ikiye bölerek yapın’’

Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sena Çelik iftarı 2 parça halinde 15-20 dakika ara vererek tamamlaması gerektiğini belirterek, ‘’Orucu ılık suyla 2 bardağı geçmeyecek şekilde yudum yudum içerek açmalısınız" dedi.

SAĞLIK 12.04.2022, 14:07 13.04.2022, 09:42
Uzmanlar uyarıyor: "İftarı ikiye bölerek yapın’’

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sena Çelik, iftarın iki periyod halinde 15-20 dakika aralarla tamamlanması gerektiğini belirtti.

Sağlıklı sahur sağlıklı oruç

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sena çelik, sağlıklı bir ramazan ve oruç süreci için sahur yapmanın çok önemli bir detay olduğunu bildirdi.

Sena Çelik, şu daha sonrasında, "Yumurta, peynir, süt, yoğurt ve kefir gibi protein ve lif bakımından yararlı ve zengin besinler tüketmek gün içerisindeki tokluk hissini fazlalaştırmaya yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra çiğ kuruyemişler, zeytin, avokado gibi sağlıklı yağlar açlık hissini azaltmaya destekleyecektir. Kan şekerini hızla yükseltip hızla düşürmeyecek tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi ya da yulaf unu gibi düşük glisemik indeksine sahip karbonhidrat grubuna sahurda sofralarınızda yer verebilirsiniz.” dedi.

Sıvı tüketimine dikkat

Ramazan’da sıvı tüketiminin önemli noktalarına vurgu yapan Çelik, "Çay ve kahvenin vücuttan sıvı atılımına neden olan diüretik etkiye sahip olması sebebiyle tüketimleri azaltılmalıdır. Su ihtiyacı iftar ile sahur arasında bir anda olmamak kaydıyla molalar vererek yudum yudum içilerek karşılanmalıdır.

Aksi halde böbrekleriniz yorulacak aynı zamanda yemeklerle beraber fazla su tüketilmesiyle birlikte hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerinin yaşanma olasılığı artacaktır. Sahurun yapılmasıyla beraber yatar pozisyona geçmek reflüyü etkileyebilir. Bu süre boyunca sahur sonrasında evde küçük adımlar ile yürüyüş yapabilir ya da yatış pozisyonu için yastığınızı dik konuma getirebilirsiniz.” şeklinde bilgi verdi.

Çelik, sağlıklı bir iftar yapılabilmesi için iftarı 2 periyot halinde 15-20 dakika ara vererek tamamlayabileceklerini belirtirken, "Orucu ılık suyla 2 bardağı geçmeyecek şekilde yudum yudum içerek açmalısınız. Kan şekeri dengesi için iftarın ilk periyodunda hurma ve zeytin gibi besinlerden sonra çorba tüketebilirsiniz. İkinci periyodunda ise gün içinde ihtiyacımız olan proteini karşılamak adına sağlıklı pişirme yöntemleri kullanılarak et, tavuk, balık tüketilebilir ya da ana yemek için etli sebze yemeği veya kuru baklagiller tercih edilebilir.’’ dedi.

‘’Tatlı isteği için sütlü tatlı tercih edilmeli’’

İftar ve sahur arasındaki zaman diliminde günlük almanız gereken enerji ihtiyacının tamamlanabilmesi ve oluşan tatlı isteği adına önemli olduğunu söyleyen Çelik, "İftardan 2-3 saat sonra meyve, çiğ kuruyemiş veya süt grubu ile birlikte ara öğün yapılabilir. Tatlı tercihi ise dondurma ve sütlü tatlılardan yana olmalıdır. ” sözlerine son verdi.

Yorumlar (0)