Uzmanlar uyarıyor: Bebek ürünlerindeki mikroplastike dikkat!

Uzman Dr. Akif Çelik, “Çocuklar ve bebekler için kullanılan plastik ürünlerden aşınan ve kopan parçacıklar, sentetik tekstillerden kopan lifler, çeşitli plastik partiküller ve araç lastiği döküntüleriyle ikincil mikroplastiklere örnektir. Bebeklerin dışkılarında plastik olması durumu şaşırtıcı değildir. Giysi, biberon, oyuncak gibi malzemelerin içerisinde bebeklerin etrafındaki her şey plastikten yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.

SAĞLIK 17.10.2021, 12:01 18.10.2021, 10:35
Uzmanlar uyarıyor: Bebek ürünlerindeki mikroplastike dikkat!

Çamlıca Medipol Üniversitesi’nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Akif Çelik, çocuk ve bebek ürünlerindeki nanoplastiğe dair açıklamalar yaptı. Çelik, makyajda ve tekstil mazlemelerinde kullanılan simlerin birincil mikroplastiklere örnek olduğunu söyleyerek, “İkincil mikroplastikler ise zamanla büyük plastiklerin parçalanıp 5 mm’den daha küçük boyutlara ufalanmasıyla meydana gelir. Örneğin, çocuklar ve bebekler için kullanılan plastiklerden kopan parçacıklar, araç lastiği döküntüleri, sentetik tekstillerden kopan lifler ve çeşitli plastik partiküllerdir. Nanoplastikler de çok küçük boyutlarda oldukları için bağırsaklarda emilebilir ve hücre duvarından geçebilir. Günlük yaşamda sıkça kullanılan gıda malzemelerinden nanoplastikler insan vücuduna transfer olabilir.” şeklinde konuştu.

“Bebek ürünleri için TSE belgesi olanları tercih edin”

Çelik, çocukların ve bebeklerin nanoplastikler ve mikroplastiklerle daha sık karşılaştığını söyleyerek şunları söyledi: “Bebeklerin dışkılarında plastik olması şaşırtıcı bir durum değildir. Çünkü biberon, oyuncaklar, giysiler, çocuk bezleri ve tabaklar gibi malzemelerin tamamı plastikle yapılıyor. Bebekler de bunlara dokunup ellerini ağzına götürür bu eşyaları ısırır. Bundan dolayı bu ürünleri satın alırken muhakkak TSE belgesi olup olmadığına bakmalıyız ve eğer deforme olmuşsa kullanmamalıyız.”

Yorumlar (0)