Uzmanlar uyardı: Maske ile spor ani ölümle sonuçlanabilir!

Çin'in Vuhan kentinde yaşanan bir olayın ardından spor yapanlar için önemli bir uyarı geldi. 

SAĞLIK 19.05.2020, 12:21
Uzmanlar uyardı: Maske ile spor ani ölümle sonuçlanabilir!

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ortaya çıktığı Çin'in Vuhan şehrinde, yüzünde maskeyle koşan 26 yaşındaki bir kişinin akciğeri patladı. Nefes darlığı sıkıntısı çeken kişinin ameliyat edildiği öğrenildi. 

Doktorlar, söz konusu kişinin sol akciğerinin yüzde 90 daraldığını ve kalbini vücudunun sağ tarafına doğru hareket ettirdiğini bildirdi. 

Yaşanan olayın ardından uzmanlar, yanlış maske kullanımına ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. 

"Açık alanda spor yaparken maske takılması çok tehlikeli"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Mehmet Sezai Taşbakan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle özellikle açık alanda spor yaparken ve koşarken vatandaşların maske takmalarının sağlık bakımından tehlikeli olduğunu söyledi. 

"Bu maskeler, normal hayatta hiç kullanılması gereken maskeler değil"

Taşbakan, birçok vatandaşın, yalnızca sağlık çalışanlarının kullandığı maskeleri taktığını ve bu maskelerin solunumu sınırlandıracak maskeler olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim halka önerdiğimiz maskeler, cerrahi maskelerdir. Fakat insanlar, farkında olmadan bizim sağlık çalışanlarımızın hastaya müdahale ederken taktığımız maskeleri takıyor. Bu maskeler, normal hayatta hiç kullanılması gereken maskeler değil. Bu maskelerin dezavantajı şu; nefes alıp verirken nefese bir miktar engel oluyor, verdiğimiz nefesin bir kısmını tekrar solumak zorunda kalıyoruz."

"Baygınlık, ani ölüm gibi sonuçların yaşanmasına neden olur"

Bu maskelerin uzun süre takılması durumunda kanda karbondioksit denilen zararlı bir gazın birikebileceğine dikkat çeken Taşbakan, Bu zararlı gaz da hayati tehlikenin ortaya çıkmasını sağlayarak, ölüme kadar neden olabilecek kanda yükselmelere sebep olabilir. Baygınlık, ani ölüm gibi sonuçların yaşanmasına neden olur. Özellikle spor yapan insanlarda bu maskelerin kullanılması ciddi hayati risk taşır." diye konuştu. 

"1.5 metrelik mesafeyi koruyarak cerrahi maske ile spor yapılabilir"

Taşbakan, açık alanda kalabalık ortamda spor yapacak kişilerin sosyal mesafe kuralına riayet etmeleri gerektiğini belirterek, "Kalabalık ortamda, 1.5 metrelik mesafeyi koruyarak, cerrahi maske takarak spor yapılabilir. Biz, sağlık çalışanlarının kullanması gereken daha gelişmiş maskeleri kullanmamasını söylüyoruz, çünkü bunlar sanıldığı gibi kişiyi çok fazla korumuyor." dedi. 

"Maskeyle koşmak çok zor oluyor"

Alsancak Kordon'da spor yapan Su Karaman isimli bir vatandaş, düzenli olarak koştuğunu kaydederek, "Maskeyle koşmak çok zor oluyor. Hava da sıcak olduğu için yüzüm çok terliyor. Ama uzmanlar da maskenin çıkarılmaması gerektiğini söylüyor. Bu yüzden spor yaparken de maskemi çıkarmıyorum." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)