Uzmanlar uyardı: Kreş ve anaokullarından bulaşıyor

Adenovirüsün en fazla çocukları etkilediğini ifade eden Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, "Vakalarda görülme oranı arttı. En fazlada kreş ve anaokulu gibi küçük yaşlarda olan çocuklar arasında hızla yayılıyor." dedi.

SAĞLIK 05.01.2023, 10:50
Uzmanlar uyardı: Kreş ve anaokullarından bulaşıyor

Adenovirüs vakalarının arttığını aktaran Doç. Dr. Sevil Karaman, hastalığın erken teşhis ve tedavi noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti.

Yakın temas yoluyla geçiyor

Söz konusu virüsten en fazla çocukların etkilendiğine işaret eden Karaman, "Kırmızı göz şeklinde isimlendirilen bu virüs öncelikle kendisini öksürük, burun akıntısı ve ateş ile gösteriyor. Öte yandan gözde kızarıklık ve çapaklanma semptomları ile sürüyor. Hijyene dikkat edilmemesi durumunda, el, göz ve yakın temas yoluyla hızlı bir şekilde yayılma gösteriyor. Çoğunlukla kreş ve anaokulu gibi küçük yaş grubunda bulunanlar içerisinde yayılma sağlıyor" dedi.

İlk olarak gözde ortaya çıkıyor

Adenovirüsün kişi ile temasının ardından göze yerleştiğini ve çoğunlukla 2 ila 3 günün ardından, tek gözde semptom göstermeye başladığını belirten Karaman, “İlerleyen dönemlerde diğer gözde virüsten etkileniyor. Gözde sulanma, kapaklarda şişlik ve ödem, bulanık görme kişinin yaşam standardını ciddi manada düşürüyor. Işığa karşı oluşan hassasiyet küçük yaş grubundakilerde gözünü açmaya karşı çıkma şeklinde görülebiliyor. Çok fazla ağrı, yanma ve batma hissi sistemik etkilerle de bir araya gelirse çocuklarda devamlı ağlama, iştahsızlık ve huzursuzlukta ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.

“Görme bozuklukları erken teşhisle engellenebilir”

Erken teşhis ve tedavinin hastalığın gidişatındaki seyrini büyük bir ölçüde değiştireceğine vurgu yapan Karaman şu ifadelerde bulundu: "Çocuklarda göz kapağı içerisinde zar oluşumuna sebep olabilir ve soyulmaması durumunda iyileşme süresi uzayabilir. Gözün ön tarafında yer alan saydam biçimde olması gereken kornea tabakası üzerinde beyaz lekelere sebep olursa görme azlığını ortaya çıkarabilir. Adenovirüslerin neden olduğu bu etkiler tedavi noktasında farklı uygulamalara yol açabilir”

Yorumlar (0)