Uzmanlar uyardı: Atık ilaçların yeri çöp değil!

Bünyesinde eczacı ortakların bulunduğu Pharmabotanica Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin Başkanı olarak görev yapan Mehmet Saydan, doğru şekilde bertaraf edilmeyen atık ilaçların doğaya karışarak, yetişen bitkiler aracılığıyla masamıza kadar gelebildiğini ve bunun büyük bir tehdit oluşturduğu konusuna dikkat çekti.

SAĞLIK 25.10.2021, 14:02
Uzmanlar uyardı: Atık ilaçların yeri çöp değil!

Mehmet Saydan, yaptığı açıklamada, hastaneler, eczaneler ve diğer sağlık kuruluşlarında son kullanım tarihi bitmiş olan ilaçların ‘atık ilaç’ olarak adlandırıldığını ve bu kategoriye giren ilaçların kurallara uygun şekilde depolanarak, yüksek ısıya sahip fırınlarda imha edilmesi gerektiği konusunda uyarı yaptı. Ayrıca atık ilaçların 2018’de kurulan atık ilaç ara depolama tesisine gönderilebileceğini vurguladı.

Çevre felaketi yaratılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürürlükte olan atık yönetimi mevzuatına göre, atık hiçbir ilacın suya, toprağa ve havaya karışmasına ve düşük sıcaklıkta yok edilmesine izin verilmediğini belirten Saydan, ilaçların özel yöntemlerle yüksek sıcaklıktaki fırınlarda çevreye zarar vermeden ve kısa bir zamanda yok edildiği bilgisini aktardı. Ayrıca bazı ilaçların bilinçsiz olarak yakılarak ya da tuvalete dökülerek adeta bir ‘Çevre felaketi’ yaratıldığının altının çizdi.

Saydan, "İlaçlar dozuna uygun şekilde kullanılmazsa tek başına bir zehirdir. İlaç kimyasal bir atık olduğundan doğaya tamamen zehir olarak salınır ve yediğimiz yiyeceklere ve içtiğimiz suya çok kolay karışıp bitkiler vasıtasıyla tekrar masanıza gelerek size ve çocuklarınıza ulaşabilir” açıklamasını yaptı.

İlaçların doğaya verdiği zararın bir karşılığı yok

Her alanda yaratılan gereksiz karbon salınımının iklim değişikliğine olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Saydan, “Bu tip atık ilaçların ekonomiye zararları belki bir şekilde tolore edilebilir, ancak doğaya verdiği zararın asla bir karşılığı olamaz. Ben bir sağlıkçının bu ilaçları bilerek çöpe, lavabo ve tuvalete dökebileceğini asla düşünmek istemem, ama bunun kişinin vicdanına değil kurallara bağlanması gerekir” şeklinde konuştu.

Belediyeler de elini bu işin altına koymalı

Saydan son olarak evdeki ilaçlarla ilgili tehlikeye de dikkat çekerek ateş düşürücü, ağrı kesici gibi ilaçlar asla stoklanmamalı. Hastalığınızda yazılan ilaçları tam olarak tüketip tedavinizi yarım bırakmazsanız böylece hiçbir ilacın miadı geçmez” dedi ve vatandaşları ilaçları asla çöpe atmamaları konusunda bir kez daha ikaz etti. Son olarak da belediyelerin bu aşamada sorumluluk alması gerektiğini kaydetti.  

Yorumlar (0)