Uzmanlar şiddetle uyarıyor: "1 milyar insan sağır olabilir!"

Uzmanların araştırmalarına göre genç yaşta yüksek sesle kulaklık kullanımı nedeniyle 1 milyarı aşkın insan duyma yetisini kaybedebilir.

SAĞLIK 22.11.2022, 06:59
Uzmanlar şiddetle uyarıyor: "1 milyar insan sağır olabilir!"

Bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuca göre, 1 milyar kişi işitme kaybı yaşama riski ile karşı karşıya.

Kulaklık kullanımı işitme kaybına neden olabilir

BMJ Global Health‘de paylaşılan araştırmada, genç yaştaki bireylerde kulaklık kullanımının işitme kaybına sebep olduğunun altını çizen bilim insanları, gelecek dönemde çok fazla insanın duyma yetisini kaybedeceğini duyurdu.

Yüksek ses kulağa zarar veriyor

Konserde yüksek sese maruz kalmanın veya ulaklıkla müzik dinlemenin, erken yaşta işitme kaybına sebep olabileceğinin altını çizen araştırmacılar, 12-34 yaş aralığındaki bireylerin sağlığa zararlı bir biçimde kulaklık kullandığını ifade etti.

Güney Karolina Üniversitesi’nden araştırmacı Lauran Dillard, kulağın işleyiş biçimini tehdit ettiğini ve yükses sesin duyusal hücrelere zarar verdiğini belirtti. Eğer yüksek sese maruz kalma sürerse kulakta kalıcı bir hasarın yaşandığını söyleyen Dillard, bireyde işitme kaybı olabileceğini öne sürdü.

Kulaklık ile müzik dinlemek konser ortamına eş

Kulaklıkla dinlenen müziklerde ses yüksekliğinin 105 desibele yükseldiğini söyleyen uzmanlar, konser alanlarında ise ortalama ses seviyesinin ise 104 ile 112 desibel arasında olduğunu söyledi.

İşitme sağlığı için güvenli müzik dinleme stratejisi oluşturulması ve insan sağlığı için sesin güvenli bir seviyede tutulması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Ses kısılmalı ve dinleme süresi azaltılmalı

Araştırmacılar, kulaklık kullanımını ortadan kaldırmaktan ziyade bazı tedbirler alınması gerektiğine inanıyor.

Kulak çınlamasının, müzik seviyesinin yüksek olduğunun önemli bir işareti olduğunu söyleyen uzmanlar, bazı telefonlarda ses düzeyini ayarlamak amacıyla özellikler bulunduğunu belirtiyor.

İşitme kaybını engellemek adına sesi kısmanın ve dinleme süresini azaltmanın alınabilecek en iyi tedbirler olduğu belirtiyor.

Yorumlar (0)