Uzmanlar, koronavirüse karşı güvenli maske uyarıları yapıyor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıdvan Karaali, koronavirüse karşı güvenli maske kullanılması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

SAĞLIK 16.04.2021, 12:49 17.04.2021, 16:52
Uzmanlar, koronavirüse karşı güvenli maske uyarıları yapıyor

Kullanılan maskelerin TSE standartlarına uygunluğunun muhakkak kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Karaali, Bakanlık Ürün Takip Sistemi vasıtasıyla bu işlemin yapılabileceğini söyledi.

“Islanan maske değiştirilmeli”

Maskelerin kullanırlığına ilişkin önemli detaylar veren Dr. Rıdvan Karaali, ıslanmış maskelerin yeniden kullanılmasının hiçbir şekilde tasvip edilmediğini ve muhakkak yeni bir maske temin edilerek takılması gerektiğini söyledi.

Karaali, “Maske konusunda vatandaşlarımız bakanlığın onay verdiği ürünleri alıp kullanmalı. Elbette maskelerin kalitesi görsel olarak kolay anlaşılamaz. Bunun içinde Bakanlık Ürün Takip Sistemi’ne girilip alınan maskenin kalite kontrolü sorgulanmalıdır. Maskelerde özellikle tel var mı yok mu buna dikkat edilmeli. Eğer tel yoksa burun kısmında daha fazla açık meydana geliyor. Bu da salgına bulaşma riskini artırıyor. Koruyuculuğu kanıtlanmış 3 katmanlı maskeleri önerebiliriz. Ancak diğerleri için böyle bir şey söyleyemeyiz. Maskeler ıslandığında yıkayıp kuruttuktan sonra yeniden kullanmanın sağlık açısından hiçbir faydası yoktur. Bazı maskeler ise renkli olduğu için onlarda kimyasal kullanılmış mı kullanılmamış mı bunların denetime tabi tutulmuş olmalarından almakta yarar var” dedi.

Yorumlar (0)