Uzmanlar demans için uyarıyor

Çağımızın sinsi hastalığı demans, daha çok yaş ilerledikçe ortaya çıkıyor.

SAĞLIK 17.03.2021, 17:20 18.03.2021, 10:31
Uzmanlar demans için uyarıyor

18–24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası'nda açıklamada bulunan uzmanlar, 20.yy sonlarına doğru keşfedilen ve tedavisi konusunda her geçen gün farklı yöntemlerin kullanıldığı fakat yüzde yüz etkili bir sonucun alınamadığı hastalık sayısal olarak artış gösteriyor.

Çağımız insanlarının daha uzun ömürlü olması, dünyadaki yaşlı nüfusu çoğaltıyor.

Son yıllarda stresin ve dış etkenlerin faktörüyle yoğun baskı altında olan insanoğlu, ilerleyen yaşlarda demans hastalığı ile karşılaşıyor. Demans hastaları bu hastalığı bilmeyerek hayatlarını sürdürüyor

Türkiye nüsufu yaşlanıyor

Yaşlı nüfusun giderek arttığı ülkelerden biri de Türkiye.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle alınan tedbirlerden en çok etkilenen ve en çok kısıtlama uygulanan kesim yaşlılar oldu. Bu durum ülkede yeni bir demografik yapının oluşmasına, aile ve yaşam düzeninin değişimine neden olurken her yönüyle toplumu etkiledi.




Demans hastalığı belirtileri

Bunama, hafıza kaybı, konuşma zorluğu ya da doğru sözcüğü bulamama gibi belirtilerin yanı sıra günlük işlerini yerine getirme zorluğu, kişileri tanımada güçlükler de dahil olmak üzere konuşma sorunları içerir.
Demans hastası bir birey, yemek hazırlamada ve ev temizliğini yapmada sorunlar yaşayabilir.

Demans hastaları, soruları veya hikayeleri sürekli tekrarlayabilir veya aynı soruları sürekli sorabilirler.

Her zaman kullandıkları sokak ya da yollarda kaybolabilirler. Agresiflik veya duygu değişimi gibi ruh hali farklılıkları da aynı anda görülebilir. Sık rastlanmamakla birlikte demans hastaları halüsinasyonlar görebilir.

Demans teşhisi ve evreleri

İlgili sağlık birimi tarafından yapılacak olan testler ile teşhis ve hastalığın evreleri belirlenir.

Demans evreleri başlangıç, orta ve ileri olarak üç evreye ayrılır.
Tarama, değerlendirmeleri ile iki aşamalı seyreden teşhis evresinde yapılan klinik muayenesinde kan, idrar ve görüntüleme, kişinin bedensel sağlığı ile alakalıdır. Hastalık, kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Riskli grup ve bunu etkileyen faktörler nelerdir?


Demans tanısı için önemli olan yaş ve aile öyküsüdür. Alzheimer hastalığını tetikleyen faktörün hasta genlerinin sebep olduğu belirlenmiştir.

Tansiyon, şeker, kolestrol gibi rahatsızlıkların ya Alzheimer hastalığını veya demans riskinin artmasına neden olduğu yapılan araştırmalar ile kanıtlanmıştır.


 

Yorumlar (0)