Uzmanlar 'BioNTech'in tek doza düşürüleceği' iddialarını değerlendirdi

Hızlı bağışıklık için BioNTech aşısının tek dozda kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. İsmail Balık, daha sonraki süreçte tam bağışıklığın sağlanabilmesi adına ikinci doz aşının zaruri olduğunu dile getirdi.

SAĞLIK 11.05.2021, 15:10 11.05.2021, 15:53
Uzmanlar 'BioNTech'in tek doza düşürüleceği' iddialarını değerlendirdi

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, koronavirüse karşı tam bağışıklık kazanabilmek için ikinci doz aşının şart olduğunu ancak BioNTech aşısının hızlı koruma sağlamasından dolayı herkesin aşılanabilmesi için ikinci dozların ötelenebileceğini söyledi.

“Koruyuculuk düzeyleri birbirine yakın”

“Hızlı bağışık elde etmek için tek doz halinde BioNTech aşısı yapılabilir" şeklindeki bilimsel açıklamaları değerlendiren Prof. Dr. İsmail Balık, salgından tamamen korunabilmek için iki önemli etmenin gerçekleşmesi gerektiğini söyledi. İlk olarak toplumun yüzde 70’lik kesiminin bağışıklık kazanması gerektiğini kaydeden Balık, ikinci olarak da dünya genelinde sağlanacak yüksek düzeyli bağışıklıkla virüse karşı korunmanın daha mümkün hale gelebileceğine dikkat çekti.

Türkiye'nin 14 Ocak 2021 itibariyle aşı temininin başladığını ve hemen ardından toplumsal aşılama sürecine geçildiğini hatırlatan Prof. Dr. Balık, aşılar arasındaki koruyuculuk oranlarının çok fazla fark taşımadığını ancak koruyuculuk ve etkinlik noktasında farklılık gözlenebildiğini söyledi. 

Özellikle BioNTech ve Sinovac aşılarından herhangi birini yaptıranların tam koruma ve tam bağışıklık kazanabilmeleri için mutlaka ikinci doz aşılarını da olmaları gerektiğinin altını çizen Balık, "BioNTech aşısı olduktan 10 gün sonra korunma başlamış ve bulaş riskini de önlemiş oluyor. Aşı tedariklerinde yaşanan küresel problemlerden dolayı İngiltere başta olmak üzere bazı ülkeler ikinci doz aşı uygulamalarını ileri tarihlere atmaya başladı. Bu kararın alınmasındaki bir sebepte ilk dozdan sonra etkinliğin görülmüş olmasıdır. Ama bilim dünyası elbette ikinci dozunda yapılmasını uygun görüyor” dedi.

"Aynı yolu Türkiye’de izleyebilir”

BioNTech aşısında ikinci dozun birinci dozun ardından 28 gün sonra yapılabildiğini belirten Balık, son verilerin ikinci dozu 3 ay daha öteleyebileceğini gösterdiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Balık, "İkinci doz aşılar temin edildiğinde ilk dozunu olan insanların aşılamaları biraz daha ötelenerek bu anlamda hiç aşı olmamış insanları aşılama yöntemi Türkiye’de de yapılabilir. Bu durumda genel bağışıklık kazanmada da önemli bir kazanım elde edilmiş olacak. ABD, İsrail ve İngiltere gibi ülkelerde yapılan ilk doz aşının 10 gün sonrasında yüzde 40 ile 80 arasında korunma sağlandığı görüldü. Ancak bunu biz sadece BioNTech aşısı için söyleyebiliyoruz. Diğer aşılar için aynı kanı söz konusu değil. Türkiye, şuan da Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına göre 90 milyon doz Biontech, 100 milyon doz Sinovac ve 50 milyon doz Sputnik aşısı ile anlaşma imzaladı. Bu da nüfusun üç katına tekabül ediyor. O sebeple de saydığımız ülkelerin izlediği aşı politikasının aynısını Türkiye’de izleyebilir” diye konuştu.

Yorumlar (0)