Uzmanlar açıkladı: Alerjisi olanlar Kovid-19 aşısı yaptırabilir mi?

Dünya genelinde aşılama çalışmaları sürerken, alerjisi olan kişilerin aşı olmak konusunda endişe duymaları üzerine uzmanlar, BioNTech/Pfizer aşısının alerjik reaksiyon ortaya çıkarma ihtimalinin , 1 milyonda 4,6 olduğunu açıkladı ve “Alerji sebebiyle aşı olmaktan çekinmeyin” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK 27.06.2021, 12:17
Uzmanlar açıkladı: Alerjisi olanlar Kovid-19 aşısı yaptırabilir mi?

Pandemiyle mücadelede aşılama çalışmaları devam ederken alerjisi olan kişiler, aşı olma konusunda endişe duyuyor.

“Endişeye gerek yok”

Uzmanlar, alerjisi olan kişilerin Kovid-19 aşılarına ilişkin endişelerine açıklık getirdi.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Dilşad Mungan, "Astımı, alerjisi olan kişiler Kovid-19 aşılarından istediğini olabilirler. Tavsiyemiz, aşının kesinlikle hastanede yaptırılması ve aşının ardından yarım saat gözlem altında bekletilmeleri" şeklinde açıklama yaptı.

BioNTech/Pfizer aşısının ciddi alerjik reaksiyon ortaya çıkarma ihtimalinin, 1 milyonda 4,6 olduğunu belirten Mungan, "Bütün aşılardaki oranlardan çok farklı bir oran değil. Sinovac'ta aşılamalardan gelen sonuçlar, BioNTech'le benzer bir orana sahip olduğunu gösteriyor" yorumunu yaptı.

“Ağır ilaç alerjisi olan kişiler, önce uzman tarafından değerlendirilmeli”

İlaç Alerjileri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu ise ‘Lütfen kimse alerjisi sebebiyle aşı olmaktan çekinmesin. Doktorlarına mutlaka danışsınlar ve önerilen biçimde aşılarını olsunlar.' açıklamasını yaptı. Penisilin, ağrı kesici alerjisi bulunan bir kişinin BioNTech aşısı olabileceğini belirten Mısırlıoğlu, "Birden fazla cinste alerjisi olan, ağır ilaç alerjisi bulunan kişiler, aşı olmadan önce uzmanlar tarafından değerlendirilmeli" sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)