Uzmanından uyarı: Çıplak elle sakın dokunmayın

Doç. Dr. Çiğdem Kader, kenelerin yol açtığı KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) hastalığının insanlara kenenin tutunmasına ek olarak hayvanların vücut ve kan sıvılarıyla da bulaşabildiğini ifade etti.

SAĞLIK 28.04.2022, 19:15
Uzmanından uyarı: Çıplak elle sakın dokunmayın

Yozgat Bozok Üniversitesi'nden Kader, içinde bulunduğumuz aylarda daha çok görülen kene vakalarına karşı uyardı.

"Ölüme kadar götürebiliyor"

Kader, hastalığın, kenelerdeki virüsten kaynaklandığını kaydederek, şu ifadelere yer verdi:

"Kenenin insanlara tutunmasıyla hastalık başlıyor. Kenelerin vücut ve kan salgılarıyla veyahut sıvılarıyla da virüs bulaşabiliyor. KKKA hastalığı ölümü kadar götürebiliyor. Erken tedavi büyük önem taşıyor."

Kader, söz konusu hastalığının kırgınlık, yüksek ateş ve halsizlik gibi genel enfeksiyon belirtileriyle kendini gösterdiğini aktararak, "İlerleyen dönemde kanamayla başlayan, iç organ kanamalarıyla devam eden, organ yetmezliğine sebep olan kritik bir hastalığa dönüşebiliyor. Tam anlamıyla bir tedavisi yok, yalnızca destek tedaviler uyguluyoruz." şeklinde konuştu. 

"Çıplak elle dokunmayın..."

Risk grubunda bulunan yurttaşların çıplak elle hayvanlara temasta bulunmamalarını, vücuda yapışmış olan keneyi patlatmamalarını, söz konusu hayvanın üzerine alkol veyahut başka bir kimyasal madde damlatmamalarını tavsiye eden Kader, vücuttan çıkarılan kenelerin de çamaşır suyu ve alkol olan bir kaba konulup ağzı iyice kapatılarak çöpe atılması önerisinde bulundu.

Kentte KKKA hastalığı olma ihtimaliyle iki vakanın bulunduğunu söyleyen Kader, şöyle devam etti:

"Biri kesin olmak üzere iki vakamız var. İkisinde de kenenin tutunma öyküsü yok. İki kişi de hayvancılıkla uğraşıyor. Büyük ihtimalle hayvanların vücut sıvısı ve kanlarına çıplak elle temasla bulaşma söz konusu. Kene anestezik bir madde salgıladığı için insanlar hissetmiyor, doyunca da kendi kendine çıkıp gidebiliyor."

Vakalardan 51 yaşındaki Yüksel Şahbaz ise tarlaya gittiğinde büyük bir yorgunluk hissettiğini kaydederek, "Ateş, baş ağrısı ve halsizlik şikayetlerim vardı. KKKA tanısı koydular fakat vücudumda hiç keneye rastlamadım. Hayvanlara çıplak elle dokunmayın, bakımlarını eldivenle yapın." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)