Uzmanından uyarı: Benlerin gösterdiği değişimlere dikkat

Sağlık uzmanları, benlerde görülen boyut, şekil ve renk değişikliklerinin önemsenmemesi halinde, kansere dönüşme riskinin artırabileceğine işaret ederek, bunların basit cerrahi müdahaleyle alınması gerektiği hususunda uyardı.

SAĞLIK 03.08.2021, 22:59 05.08.2021, 09:04
Uzmanından uyarı: Benlerin gösterdiği değişimlere dikkat

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Prof. Dr. Eksal Kargı, yaptığı yazılı açıklamada, bazı bireylerin, vücudundaki benlerden dolayı estetik ve psikolojik yönden rahatsızlık duyduğunu kaydetti.

Birçok kişinin bu görüntüden kurtulmak istediğini belirten Kargı, "Birçok kişinin vücudunda koyu renkli lekelenmeler mevcuttur. En çok fark edilenleri ise vücudun farklı yerlerinde genellikle deriden kabarık şeklinde ve çok koyu renkli olanlardır. Vücuttaki benler, ortalama 50-100 adet civarındadır fakat bu durum mevcut cilt tiplerine, genetik faktörlere, güneş ışınlarına daha fazla maruz kalmak gibi çeşitli faktörlerle ilişkili olarak değişebilmektedir." sözlerini sarf etti.

"Benlerin alınması kanser oluşturmaz"

Kargı, benlerin iyi ve kötü huylu olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Şüpheli görünen, boyut, şekil ve renk değişikliği gösteren benlerin mutlaka uzman doktor gözetiminde izlenmesi yapılarak tespit edilmesi gerekir. Tespit edilen benlerin gerekli basit cerrahi müdahalelerle alınması, gelecekte meydana gelmesi olası kötü neticelerin önüne geçebilmektedir. Benlerin alınması, asla kanser riski oluşturmaz, tam aksine olası kanser oluşumunun önceden ve erken safhada tespit edilmesini sağlamış olur.

"Önemsememe durumu kansere davetiye çıkarıyor"

Benlerini aldırma korkusu yaşayan kişiler, benlerindeki değişime dikkat etmeyebilir. Bu önemsememe, kansere dönüşme riskinin çok geç fark edilmesine sebep olabilir. Düzenli şekilde rekonstrüktif, estetik ve plastik cerrahi uzmanları tarafından takibinin yapılması ve tetkik edilmesi, yerinde ve uygun bir karar olacaktır. Alanında yetkin bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilen ben alma operasyonu, kesinin anatomisine uygun yönde yapılması, benin uygun genişlik ve derinlikte çıkarılması, uygun dikiş tekniği kullanılmasıyla rahatsız edici görünümden hastanın en az izle kurtulmasına imkan sağlayacaktır."

Yorumlar (0)