Uzmanından riskli gruplara hayati uyarı

Dr. Dilek Yekenkurul, riskli gruplara gribe karşı aşı yaptırma uyarısında bulundu.

SAĞLIK 12.01.2023, 00:17
Uzmanından riskli gruplara hayati uyarı

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Dr. Yekenkurul, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, gribi, influenza virüsünün yol açtığı bir solunum yolu enfeksiyonu şeklinde nitelendirerek, bunun burun, boğaz ve akciğerlere yerleşip enfeksiyona yol açabileceğine işaret etti. 

Son haftalarda grip enfeksiyonunun çok yaygın bir şekilde görüldüğünün altını çizen Yekenkurul, "Kış aylarında; kapalı mekanların tercih edilmesi, soğuk havalarda burun epitelinde virüslerin çok hızlı bir şekilde çoğalması, kalabalık ve kapalı mekanlarda sıklıkla bulunma, güneş ışınlarının çok azalması, odaların sıklıkla havalandırılmaması gibi sebeplerle influenza ve RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) gibi solunum sistemini olumsuz yönde etkileyen virüsleri görüyoruz." dedi.

Yekenkurul, son zamanlarda tespit edilen yeni bir virüs olmadığını söyleyerek, "Salgın döneminde ayrı yaşadığımızdan dolayı grip gibi viral enfeksiyonları pek görmedik. Bu sebeple vücudumuz hiç alışık olmadığımız bir virüste olduğu tepki verebilir ve ağır şekilde atlatabiliriz. Ayrıca grip haricinde nezle yapan diğer virüsleri de veyahut koronavirüs enfeksiyonunu da görebiliyoruz. Hatta ve hatta birlikte enfekte de edebiliyorlar. Bu durumlarda çok ağır semptomlar meydana gelebilir." yorumunda bulundu.

Koronavirüsün viral bir rahatsızlık olduğunu ve grip ile paralel semptomlar gösterdiğini kaydeden Yekenkurul, bu nedenle yalnızca bulgulara göre tanı koyabilmenin çok zor olduğunu, hususla ilgili bir doktora başvurulması gerektiğini belirtti.



"En iyi korunma yolu aşı"


Yekenkurul, influenzanın normalde bağışıklık sistemince kontrol altına alınabildiğini fakat özellikle kronik rahatsızlıkları olan veyahut bağışıklık sistemi zayıf hastalarda bile ağır enfeksiyonlara hatta can kayıplarına yol açabilen bir virüs olduğunu aktararak, şu sözleri sarf etti:

"Bağışıklık sisteminde risk faktörü olmayan veyahut normal olan bireylerde tehlikeli olmayan bir rahatsızlıktır. Öksürük, eklem-kas ağrısı, ateş, baş ağrısı gibi bulgular gözlenebilir. 65 yaş üzeri veyahut 5 yaş altı bireyler, hamileler, karaciğer, akciğer, kalp, böbrek rahatsızlığı veyahut şeker gibi kronik rahatsızlığı olanlar, bağışıklık sistemini zayıflatan kronik rahatsızlığı olanlar risk altındadır. Grip diğer rahatsızlıklarla karışabileceği için tanının bir doktor tarafından konulması lazım. Bu yüzden de grip semptomları olan herkes doktora başvurmalıdır. Özellikle risk faktörüne sahip olan bireyler veyahut iyileşememe, düşkünlük, bilinç bulanıklığı, nefes darlığı, düşmeyen ateş gibi durumlarda acil olarak doktora başvurmalıdır."

Gribin aşısı olan bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Yekenkurul, en iyi korunma yolunun aşı olduğunu, grip bulguları görülen bireylerin ve temaslılarının maske takması, el temizliğine çok dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Yorumlar (0)