Uzmanından Omicron ile üst solunum yolu hastalıkları uyarısı!

Kovid-10 ile diğer virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerinin birbirine benzer olmasına yönelik açıklama yapan Dr. Rıdvan Karaali; “Hem Kovid hem de diğer virüslere bağlı vaka sayılarında artış yaşanıyor, bu kaçınılmaz. Semptom olarak ayırt etmek ihtimalimiz yok. Toplu taşıma tarzı kapalı ortamlarda zaman geçirilecekse çift maske veya ventilsiz N95 kullanılabilir" sözlerini kullandı.

SAĞLIK 10.01.2022, 12:49 10.01.2022, 13:16
Uzmanından Omicron ile üst solunum yolu hastalıkları uyarısı!

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Rıdvan Karaali, Kovid-19’un Omicron varyantı ve pandemi sürecine ilişkin açıklamalar yaptı. Dr. Karaali, Kovid-19 semptomları ve üst solunum yolları enfeksiyonlarının ciddi benzerlik taşıdığına vurgu yaparken tedbirlere uyum noktasında vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“Semptom ayırma ihtimalimiz yok”

Kovid-19 ile diğer virüslerin yol açtığı solunum yolu enfeksiyonlarının belirtilerinin birbirine benzer olmasına ilişkin açıklama yapan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Karaali, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl sokağa çıkma kısıtlamaları ve kişisel tedbirlere uyumla beraber özellikle çocuklar, okula gitmedikleri için neredeyse Kovid-19 dışında haricindeki solunum yolu hastalıklarını hiç görmemiştik. Bu yıl Kovid-19 ile beraber diğer solunum yolu enfeksiyonları da mevcut. Toplu kullanımların ve okulların açık olması, biraz da tedbirlere geçen yıla göre riayetin azalmasıyla beraber hem Kovid-19 kaynaklı vaka sayılarında hem de Kovid-19 dışındaki vakalarda artış var. Semptom ayırma ihtimalimiz yok. Vatandaşlar, yoğunlukla üst solunum yolu semptomlarıyla, hapşırma, burun akıntısı, boğaz gıcıklaması, hafif öksürük gibi semptomlarla hastanelere başvuruyor. Kovid-19’un omicron varyantında özellikle bu semptomlar ön plana çıkıyor. Bu semptomları olan kişinin, semptomlar ortadan kalkana kadar kendisini izole etmesi, toplum içindeki yayılımını engellemek için test yaparak neticeye göre hareket etmesi doğru olacak”

“Pozitiflik oranı 2 haftada yüzde 15-20'e yükseldi”

Omicron varyantına yönelik yapılan testler sonucunda kişi, hasta olsa bile negatif çıkabildiği iddiaları hakkında açıklama yapan Dr. Karaali, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün testlerde bu ihtimal mevcut. Testler, yüzde yüz bir şekilde hastalıkları göstermeyebilir. Testin zamanıyla da ilgili olabilir. Endişeye kapılacak derecede yalancı negatiflik varken negatif çıkma olasılığı çok da yüksek değil. Testin saptayamadığı virüs, taşısak bile bulaştırıcılığı düşük olabilir. Varyantın nereye evrileceğini tahmin etmek şu aşamada doğru değil. Pozitif bir ihtimal de var, o yönde umarız bir ilerleme olur. Önümüzdeki ilkbahar ve yaz döneminden itibaren Kovid-19’u daha az konuşuruz. Bir ay evvel yaptığımız testlerdeki pozitiflik, yüzde 3-5'lerdeyken son 2 haftada yaptığımız testlerdeki pozitiflik oranı yüzde 15-20 çıktı. Söz konusu artışı nasıl sınırlandırabiliriz? Hatırlatıcı dozları eksik olanların özellikle hatırlatıcı doz aşı olması ve daha önemlisi koruyucu kişisel tedbirler... Yalnızca maske değil, mesafe, maske, kalabalık ortamlarda özellikle ocak ve şubat aylarında bulunmamaya daha sıkı riayet edersek sınırlandırmış oluruz. N-95 veya çift maskelerin katkısı olabilir, tavsiye fakat daha da önemlisi uzun süre bu ortamlarda bulunmamak. Toplu taşıma benzeri kapalı ortamlarda zaman geçirilecekse ventilsiz N95 ya da çift maske uygun olabilir.”

“Bulaş ihtimali, 5-7 günden sonra çok az”

Solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan bitkisel ürünler ve karantina sürecine yönelik açıklama yapan Dr. Rıdvan Karaali, şunları aktardı:

“Bitkisel çaylar, ürünler, semptomları yavaşlatma amacıyla yani bir Kovid-19 hastası tanısını alsa dahi kullanabilir. Bunlarda bir problem yok. Önemli olan; doğal ürünlere ulaşmak... Paketlenmiş, kimyasal yollarla üretilenler yalnızca Kovid-19 sürecinde değil, diğer zamanlarda da vücudumuza hasar verebilir. Solunum yolu rahatsızlığı semptomu gösterenler ben ‘Kovid miyim?’ diye test yapmaya gidiyor. Varyantlarla beraber ortaya çıkan vaka sayılarıyla karantina da değişkenlik gösterdi. Erken süreçte Omicron'un çok hızlı ve bulaştırıcılığının bulunması, 5-7 günün ardından aslında bütün varyantlarla ilgili bulaşma olasılığının çok az olduğunun farkındaydık fakat delta, delta plus mutasyonlarının olduğu süreçte hastalığı ağır geçirme olasılığı yüksek olduğu için; 7-14 gün karantinanın üst sınırı kullanıldı. Omicrona ilişkin dünya genelinde bulunan verilere bakıldığında hastaneye yatma oranı neredeyse yok denecek kadar az. Semptom ve şikayet üzerinden siz Kovidsiniz veya değilsiniz öyle bir yaklaşım doğru değil. Salgına ilişkin önümüzdeki 1-2 ay, vaka sayılarının özellikle artacağı bir dönem olabilir.”

“2-3 hafta sonrası için bir öngörü yapmak yanlış”

Pozitiflik oranının yükselmesiyle birlikte yüz yüze eğitime ara verilmesine sebep olup olmayacağı sorusuna cevap veren Dr. Karaali; “Salgının seyri, toplumdaki etkileri bunu gerektirecek seviyede değil. Yine de 2-3 hafta sonrası için bir öngörü yapmak yanlış. Geçen 1 aya baktığımızda belirli tedbirlerle, ciddi bir probleme sebep olmadan süreç yürümüş oldu. Çok ciddi bir anormallik olmazsa eğitimi bu şekilde devam ettirmek daha uygun olacak.” sözlerini kullandı.

Yorumlar (0)