Uzmanı uyardı: Yaşadığınız grip değil Kovid-19 olabilir

Prof. Dr. Necla Tülek, "An itibarıyla koronavirüs kaynaklı olarak en sıklıkla gördüğümüz tablo, neredeyse bir hafif üst solunum yolu enfeksiyonu ya da nezle gibi ilerlemesi. Grip benzeri semptomlar yaşayanların kesinlikle COVID-19 ihtimalini düşünmeleri ve test yaptırmaları gerekiyor. Semptomu olan kişiler en az yedi gün maske kullanmalıdır." ifadelerini kullandı.

SAĞLIK 24.07.2022, 23:59
Uzmanı uyardı: Yaşadığınız grip değil Kovid-19 olabilir

Prof. Dr. Tülek, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, artan koronavirüs vaka sayılarına dair değerlendirmelerde bulundu. Tülek, söz konusu artışın nedeninin çok bulaşıcı olan Omicron varyantının alt türleri olduğunu belirtti. 

Tülek, bahse konu varyantla ilişkili ölüm oranlarının ise diğer varyantlara nazaran çok daha az olduğunu söyleyerek, "Ancak vaka sayısı arttığı için hastaneye yatışlar ve vefatlar da artıyor." şeklinde konuştu. 

Omicron'un BA.5 ve BA.4 alt türlerinin daha bulaşıcı olduğunu fakat ağır hastalık yaptığına ilişkin olarak an itibarıyla kesinlik kazanan bilgilerin olmadığını belirten Tülek, bu varyantlarla beraber hastalığa dair klinik bulguların değişiklik gösterdiğini, tat-koku alamama, solunum sıkıntı ve yüksek ateş gibi semptomların bir hayli azaldığını ifade etti. 

"Üst solunum yolu enfeksiyonu ya da nezle gibi ilerliyor"

Prof. Dr. Tülek, şöyle devam etti:

"An itibarıyla koronavirüs kaynaklı olarak en sıklıkla gördüğümüz tablo, neredeyse bir hafif üst solunum yolu enfeksiyonu ya da nezle gibi ilerlemesi. Halsizlik, baş ağrısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi belirtilerle karşılaşıyoruz. 

Grip benzeri semptomlar yaşayanların kesinlikle COVID-19 ihtimalini düşünmeleri ve test yaptırmaları gerekiyor. An itibarıyla test oranlarının çok düşük olduğunu biliyoruz. Semptomları olanlar kalabalık ortamlardan uzak durmalı, en az yedi gün maske kullanmalıdır.

Yeni alt türler çok bulaşıcı olduğundan dolayı da sosyal mesafeye dikkat edilmelidir. Genel olarak herkese kabalık, kapalı, toplu taşıma ve iyi havalandırılmayan bütün alanlarda maske kullanmalarını tavsiye ediyorum. 

Omicron'la birlikte koruyucu antikorlar hızlı bir şekilde yok oluyor. Yani uzun süreli bir koruma söz konusu değil. Bu noktada da aşılama önem kazanıyor. Aşılar eskisi kadar etkili değil fakat hastaneye başvuruyu yüzde 50, yoğun bakıma yatışı ise yüzde 80 oranında azaltıyor. Her şeyden evvel aşı olmak gerekiyor."

Yorumlar (0)