Uzmanı uyardı: Konuşurken kelime bulamıyorsanız...

Doç. Dr. Özge Arıcı Düz, konuşma bozukluklarının halk arasında sıklıkla görülen nörolojik yakınmalar olduğunu kaydederek, "Genel itibarıyla afazi olarak isimlendirilirler ve birçok alt tipleri vardır. Kelime bulma zorluğu şeklinde olabileceği gibi hiç kelime bulamamaya kadar değişen şiddetlerde görülebilir." dedi.

SAĞLIK 11.05.2022, 01:00 11.05.2022, 15:18
Uzmanı uyardı: Konuşurken kelime bulamıyorsanız...

Doç. Dr. Düz, afazinin; yazmayı, okumayı, anlamayı ve konuşmayı engelleyerek günlük yaşamı belirgin oranda etkileyebildiğini kaydetti.

Düz, afazinin birden ortaya çıkabileceği gibi zamanla artarak da görülebildiğini belirterek, "İnmenin ardından birden ortaya da çıkabilir ya da bunama gibi hastalıklarla birlikte yavaş yavaş da ortaya çıkabilir. Çocuklardaki gelişim bozuklukları, beyin kanamaları, beyin tümörleri gibi rahatsızlıklar da diğer sebepler arasında bulunuyor." yorumunda bulundu. 

"Karşıdaki kişi hiçbir şey anlamaz"

Özellikle de ilerleyici tip afazilerin erken döneminde hastaların kısa cümlelerle konuşmaya çalışıp, zaman zaman cümleyi tamamlamakta zorlandığını belirten Doç. Dr. Düz, şöyle konuştu:

"İlerledikçe kelimeler birbirine karışır ve yanlış kelime söylerler. Daha monoton konuşmaya çalışırlar ve zaman zaman da anlamsız kelimeler ortaya çıkabilir. İlerleyen durumlarda karşıdaki kişi hiçbir şey anlayamaz duruma gelir.

Detaylı tanı için dil yetenek testleri ve ileri nöropsikiatrik testler gerekir. Hastalığın sebebini ortaya koymak için de beyin görüntüleme tekniklerine başvurulur.

Altta yatan hastalığın ortadan kaldırılmasıyla birlikte konuşmada belirgin iyileşmeler görülür."

"Dil becerileri korunmalıdır"

Düz, afazi varlığında en kritik problemin hastanın bilişsel etkilenmesiyle ilişkili olarak ortaya çıkan sosyal açıdan özürlülük olduğunu belirterek, şu sözleri sarf etti:

"Günlük yaşam önemli oranda etkilenir. Bruce Willis sebebiyle son dönemlerde gündeme gelen bir hastalık. Aslında bunama alt tiplerinden biridir. 

Tıbbi tedavilere ek olarak dil alanında gerçekleştirilecek olan rehabilitasyon faaliyetlerinin de belirgin oranda katkı sunduğu bilinmektedir. Dil becerilerinin korunması gerekiyor. Sosyal bir hayat yaşamak, kitap okumak, spor yapmak ve sağlıklı beslenmek gerekir."

Yorumlar (0)