Uzmanı uyardı: İyi haber de kalp krizine neden olabiliyor

Prof. Dr. Ramazan Özdemir, "Hızlı bir şekilde gelişen sevinç kalp veyahut kan hormonlarının birden yükselmesi damardaki plakaların çatlamasına sebep olarak pıhtı oluşturuyor ve kalp krizine yol açabiliyor." dedi.

SAĞLIK 17.04.2022, 22:07 18.04.2022, 16:12
Uzmanı uyardı: İyi haber de kalp krizine neden olabiliyor

Prof. Dr. Özdemir, aşırı ve ani stres ile üzüntü veyahut sevincin kalp krizi geçirilmesine yol açabileceğini kaydederek, "Çok sevindirici veyahut üzücü bir haber alan bir bireyde, kandaki birtakım hormonların ani yükselişi neticesinde, kalp damarlarındaki plakaların çatlaması ve bununla ilişkili olan pıhtı oluşumu neticesinde ve zaman zaman da ritim bozukluğu sebebiyle ani kalp krizleri ve ölümler görülebiliyor." dedi. 

"Kalp krizine yol açabiliyor"

Damarların içinde 'plak' ismi verilen yapıların bulunduğunu aktaran Özdemir, hormonların aşırı bir şekilde yükselmesi, aşırı ve ani stres, ani bir üzüntü veyahut sevincin damar içindeki plakaların yırtılmasına ve pıhtı oluşturmak suretiyle kalp krizi geçirilmesine yol açabileceğini ifade etti.

"Uygun bir dille söyleyin"

Özdemir, söz konusu durumun zaman zaman ritim bozukluğuna da sebep olabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"Çok sevindirici veyahut üzücü bir haber alan bir bireyde, kanda özellikle adrenalin olmak kaydıyla bazı hormonların aniden yükselişi neticesinde, kalp damarlarının duvarlarında bulunan plakların çatlaması ve bununla ilişkili olarak pıhtı meydana gelmesi neticesinde, bazen de ritim bozukluğu sebebiyle ani kalp krizleri ve ölümler görülebiliyor. Yani ani üzüntü ve sevinç hemen hemen aynı etkiyi yaratabilir. Hızlı bir şekilde gelişen sevinç kalp veyahut kan hormonlarının birden yükselmesi damardaki plakaların çatlamasına yol açarak pıhtı oluşturup kalp krizine sebep olabiliyor. Buna ek olarak ritim bozukluğuna yol açıp öldürebiliyor. Sevindirici bir haber için tedbir alamazsınız. Fakat sevindirici bir haber alındığında 'Ben çok az sevineyim, yoksa kalp krizi geçiririm.' gibi bir şey söz konusu değil. Bu tümüyle bünyeyle bağlantılı fakat onun temeline de bakıldığında aslında yine damarda bahse konu plakanın çatlamasıyla ilişkili. Sevindirici haberleri de uygun bir dille söylemekte yarar var."

Yorumlar (0)