Uzmanı uyardı: Bombardıman şeklinde geri döndü

Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, "Salgın döneminde çocuklar çok az hastalandı. Koronavirüsü hiç geçirmediler veyahut hafif geçirdiler. O sebeple de solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşmadılar ve bir hayli hassaslaştılar. Akabinde de solunum yolu virüsleri adeta bombardıman şeklinde geri döndü." dedi. Aydın, solunum yolu virüslerine ek olarak bu yıl hem dünyada hem ülkemizde zatürre ve beta enfeksiyonlarının da yaygın bir şekilde görülmeye başlandığını ifade etti.

SAĞLIK 29.12.2022, 01:13
Uzmanı uyardı: Bombardıman şeklinde geri döndü

Aydın, basın mensuplarına, son dönemlerde çocuk enfeksiyon polikliniklerinin, acil ve genel pediatri servislerinin kapasitelerinin bir hayli üzerinde çalıştığını bildirdi.



"Alerjik öyküler de sorgulanmalı"

Burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve ateşin en çok görülen şikayetlerden olduğunu kaydeden Aydın, şöyle devam etti:

"Salgın döneminde çocuklar çok az hastalandı. Koronavirüsü hiç geçirmediler veyahut hafif geçirdiler. O sebeple de solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşmadılar ve bir hayli hassaslaştılar. Akabinde de solunum yolu virüsleri adeta bombardıman şeklinde geri döndü. Özellikle küçük yaş grubunda olanlar daha ağır geçiriyorlar. 

En sık görülen şikayetlerden biri de uzamış öksürük. Tekrarlayan viral enfeksiyonlar sebep olabileceği gibi bu çocuklarda altta yatan alerjik öyküler de muhakkak sorgulanmalı. 



"Bakteri kaynaklı hastalıklar da artış gösterdi"

Solunum yolu virüslerine ek olarak bu sene enfeksiyon hastalıklarına yol açan bakteriler de artış gösterdi. Zatürre ve beta enfeksiyonları tüm dünyayı etkiliyor. Servisimizde an itibarıyla hem zatürresi hem de menenjiti olan hastalarımız var. Bu yönden de çok dikkatli olmak gerekiyor. 

Aslında salgın döneminde maske ve sosyal mesafeyle çok iyi bir biçimde korunmayı öğrendik. Maske zorunluluğu yok fakat kapalı ve toplu mekanlarda maske takmak hastalıkları önleyecektir. Okullarda teneffüslerde sınıflar havalandırılmalı, el temizliğine dikkat edilmeli. Bol sıvı tüketimi, uyku ve beslenme de bağışıklığımızı güçlendirecektir. Tabii en etkin ve en iyi koruyucu yöntem aşılamadır. Grip aşısını altı ayın üzerindeki, koronavirüs aşısını ise 12 yaşın üzerindekilere tavsiye ediyoruz. Risk grubundaki çocuklar hem zatürre hem de menenjit aşılarını yaptırmalılar."

Yorumlar (0)