Uzmandan velilere uyarı: O kırtasiye ürünlerini almayın!

Yeni eğitim öğretim dönemi yaklaşırken kırtasiye alışverişi yapacak velilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Hamdi Temel, "Satın alınan ürünlerin TSE belgesinin olup olmadığına bakmak gerekiyor." dedi. Bazı kokulu ve renkli kırtasiye ürünlerinin hiperaktivite ve solunum problemlerine yol açabileceğini kaydeden Temel, uyarılarını sıraladı. İşte detaylar...

SAĞLIK 06.09.2022, 11:24 07.09.2022, 10:22 Hakan Öksüz
Uzmandan velilere uyarı: O kırtasiye ürünlerini almayın!

2022-2023 eğitim öğretim dönemi 12 Eylül'de başlayacak. Anaokulu ve 1. sınıf öğrencileri için ise uyum haftası 5 Eylül'de (dün) başladı. Yeni eğitim öğretim sezonu öncesinde kırtasiye alışverişleri de başladı. Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan Prof. Dr. Hamdi Temel, kırtasiye alışverişi konusunda velilere tavsiyeler verdi. Satın alınan kırtasiye ürünlerinin sağlık riski oluşturabileceğini aktaran Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Temel, "Aileler daha bilinçli olmalı." dedi. 

Koku yayan ve renkli kırtasiye ürünlerine uzun süre maruz kalan çocukların çeşitli sağlık sorunları yaşayabileceğini belirten Temel, satın alınan ürünlerin standartlara uygun olup olmadığının incelenmesi gerektiğini söyledi.

"Bu malzemeler, hiperaktivite ve solunum problemlerine yol açabiliyor"

Standartlara uygun olmayan malzemeler nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmanın mümkün olduğuna değinen Prof. Dr. Hamdi Temel, "Renkli ve kokulu ürünlere maruz kalan çocuklarda solunum yolu sorunları görülebilir. Standartlara uygun olmayan kırtasiye malzemelerinin, üreme problemlerine neden olabildiği saptandı. Bahsettiğimiz tipte malzemeler hiperaktifliğe de yol açabiliyor. Eğitim önemli ancak sağlık daha önce geliyor. Kokusu ve rengi nedeniyle çocukların şiddetle istediği bazı kırtasiye malzemeleri ciddi zararlara sebebiyet verebiliyor." ifadelerini kullandı.

"TSE belgesinin olup olmadığına dikkat edin"

Çocukların küçük yaşlardan itibaren kimyasallara maruz kaldığını belirten Temel, "Kırtasiye malzemelerinin bazılarında 'azoboyar' adı verilen yapay renklendiriciler kullanılıyor. Bunların içeriğinde ağır metaller var. Özellikle kokulu kırtasiye ürünleri çok tehlikeli. Kırtasiye ürünlerinde bu kimyasalların ne kadar sıklıkla kullanıldığını görmek şaşkınlık verici. Satın alınan ürünlerin TSE belgesinin olması gerekiyor. Avrupa'dan gelen bir ürünse bu kez Avrupa standartlarına uygun olup olmadığı incelenmeli. Kokulu ve renklendirici içerikli ürünlerden uzak dursunlar." dedi.

"Pet şişeler zararlı, cam şişelerde su içmek gerek"

Çocuklardaki hiperaktivitenin, temas edilen veya koklanan nesnelerden kaynaklanabileceğini aktaran Prof. Dr. Hamdi Temel, "Yenilen ve içilen şeylerin dışında solunum ve temas yoluyla da çeşitli kimyasallara maruz kalıyorlar. Bunun gibi sebepler yüzünden küçük yaşta astım başlayabiliyor. Erkek çocuklarında son zamanlarda kısırlığın artması da bununla bağlantılı. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? Pet şişeler yerine cam şişelerde su içilmesi önemli. Sabahtan akşama kadar aynı pet şişede su içiyor çocuklar. Bu inanılmaz yanlış. Öte yandan beslenme çantasının malzemesine de dikkat edilmeli. Çanta kaliteli malzemeden üretilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Kırtasiyeci Mehmet Özel: "Merdiven altı ürünlere geçit yok"

Kırtasiyeci Mehmet Özel, ailelerin "merdiven altı" olarak tabir edilen kalitesiz ürünleri satın almaması gerektiğini belirtti. Yıllar boyunca kırtasiyecilik yaptıklarını ve içinde kimyasal bulunan ürünleri satmadıklarını dile getiren Özel, "Fiyat olarak piyasanın biraz daha üstünde satıyoruz. Bununla birlikte bütün ürünlerimiz kalitelidir. Çocukların sağlığı göz önünde bulundurulunca bu fiyat farkının pek önemli olmadığını düşünüyoruz. Merdiven altı ürünleri kesinlikle dükkânımıza sokmuyoruz." diye konuştu. 

Yorumlar (0)