Uzmandan uyarı: Sonbaharda vakalar artacak, aşı yaptırın!

Doğal bağışıklığın zannedildiği kadar koruyucu olmadığını söyleyen Prof. Dr. Bülent Kılıç, "Riskli gruplar başta olmak üzere herkes aşısını yaptırmalı. 5-12 yaş grubu da tabloya eklenmeli." ifadelerini kullandı.

SAĞLIK 19.08.2022, 21:14 22.08.2022, 09:36 Hakan Öksüz
Uzmandan uyarı: Sonbaharda vakalar artacak, aşı yaptırın!

Koronavirüs varyantı Omicron ve Delta nedeniyle vaka sayılarının yeniden artacağından endişe ediliyor. Yaz aylarının başında artışa geçen vakalar, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dâhil birçok sağlık kuruluşunun harekete geçmesine neden oldu. Türkiye'de de son haftalarda hastane yükünde artış görüldü. Maske ve mesafe gibi kişisel tedbirlerin uygulanması gerektiğini aktaran DSÖ, bu ayın başında yaptığı açıklamada vaka oranlarının düşmeye başladığını bildirdi. 

Türkiye'de kaç kişi iki doz aşı yaptırdı?

Çin'in "sıfır vaka" politikası nedeniyle zaman zaman karantina tedbirlerini uygulaması, tedarik zincirinde sıkıntılara yol açtı. Koronavirüs vakalarının yeniden yükselişe geçerek kapanma dönemindeki uygulamaları geri getireceği endişesi arttı. Uzmanlar, ölümlü vaka sayılarını azaltmak için aşıların hayati öneme sahip olduğunu bildiriyor. Türkiye'de ilk doz koronavirüs aşısını yaptıranların sayısının 58 milyon olduğu kaydedildi. İki doz aşı yaptıranların sayısının ise 53 milyon olduğu belirtildi.

"Doğal bağışıklık fazla korumuyor, aşı yaptırın"

Sağlık uzmanları, sonbahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte uyarılarını sıklaştırdı. Hem grip hem de koronavirüs belirtilerinin birbirine benzediğini dile getiren uzmanlar, rehavet nedeniyle virüs yayılımının artabileceği tehlikesine işaret etti. Doğal bağışıklığa ilişkin yaygın bir yanlış inanışın bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Bülent Kılıç, "Herkes doktoruna danışarak üçüncü veya dördüncü doz aşısını yaptırmalı. Burada risk gruplarına öncelik verilmeli." dedi.

"5-12 yaş grubuna da aşı yapılmalı"

Sonbahar aylarında grip vakalarının artışa geçtiğini ve 2020'den bu yana koronavirüsün de buna eklendiğini belirten Kılıç, "Hem grip hem de koronavirüs vakalarında sonbaharda artış öngörülüyor. Riskli gruplar başta olmak üzere herkes aşılarını yaptırmalı. Sağlık Bakanlığının bu konuda ciddi bir sorumluluğun bulunuyor. 5 ile 12 yaş arasının da aşı tablosuna alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)