Uzmandan uyarı: Koronavirüs ile nezlenin belirtileri aynı, test yaptırın!

Son haftalarda artan koronavirüs vakalarıyla ilgili uyarıda bulunan Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, "Riskli gruplar hatırlatma dozlarını yaptırmalı. Maske ve mesafe tedbirlerine uyulmalı. Koronavirüs ile nezlenin belirtileri oldukça benzer. Soğuk algınlığı geçirdiğini düşünerek test yaptırmamak doğru değil." ifadelerini kullandı.

SAĞLIK 26.07.2022, 16:50 26.07.2022, 17:00 Hakan Öksüz
Uzmandan uyarı: Koronavirüs ile nezlenin belirtileri aynı, test yaptırın!

Son haftalarda küresel çapta artan koronavirüs vakaları, bazı tedbirlerin yeniden uygulamaya konulabileceğine ilişkin iddiaları gündeme getirdi. Salgının tam olarak sona ermediğini kaydeden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, riskli grupların aşılanmasının önemli olduğunu ve hatırlatma dozlarının mutlaka yaptırılması gerektiğini belirtti. Koronavirüsle beraber yaşamayı öğrenmek gerektiğini aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Maske ve mesafe gibi kişisel tedbirler uygulanmalı." dedi.

Hastane doluluğu arttı

Türkiye'de boğaz ağrısı, halsizlik ve ateş şikâyetleriyle hastaneye başvuran kişi sayısı arttı. Özellikle bayram sonrası hastanelerdeki yükün artması, "Eski koronavirüs tedbirleri geri mi gelecek?" sorusunun gündeme gelmesine neden oldu. Yeniden tam kapanma gibi bir uygulamanın söz konusu olmayacağını aktaran uzmanlar, "Varyantlarla birlikte koronavirüsün başlıca belirtileri değişti. Halsizlik, ateş, boğaz ve baş ağrısı, koronavirüsün başlıca belirtileri arasına girdi." uyarısında bulundu.

"Soğuk algınlığı ve koronavirüsün belirtileri birbirine benziyor"

Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, artışa geçen koronavirüs vakalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Koronavirüsün erken dönem belirtilerini gösteren kişilerin test yaptırması gerektiğini aktaran Kamış, "Dünya genelinde vakalar arttı. Hem grip ve soğuk algınlığı hem de koronavirüsün belirtileri birbirine benziyor. Dolayısıyla uzmanlar bu dönemde maske kullanımını öneriyor. Herhangi bir nezle belirtisinde hastaneye gidip test yaptırmak gerekiyor." dedi.

"Koronavirüste ömür boyu bağışıklık diye bir şey yok"

Koronavirüs aşısı yaptırarak ömür boyu bağışıklık kazanılamayacağını aktaran Metin Kamış, "Vatandaşlar kendi tedbirlerini uygulamalı. Maske, mesafe ve hijyen gibi sağlık tedbirleri önemli. Öte yandan hatırlatma dozları da mutlaka yaptırılmalı. Koronavirüs tekrar bulaşıp hasta edebiliyor. Bahar aylarında salgının gücünün kırılması, insanları rehavete soktu. 'Salgın bitti' algısı yaratıldı. Bununla birlikte az da olsa ölüm vakalarının gerçekleştiğini görüyoruz. Zorunlu olmasa bile kalabalık ortamlarda maske takmaya devam etmek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Riskli gruplar hatırlatma dozlarını yaptırmalı"

Koronavirüsü atlattıktan sonra "İkinci kez bulaşmaz" şeklinde bir algının olduğunu söyleyen Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, "Son aşının üzerinden 6 ay geçmişse özellikle riskli gruplar hatırlatma dozlarını yaptırmalı. Son haftalarda grip ve soğuk algınlığının yanı sıra koronavirüs vaka sayısında ciddi bir artış var. Bazı vatandaşlarımızın kafası karışıyor. Soğuk algınlığı geçirdiğini düşünerek test yaptırmamak yanlış. Grip enfeksiyonu geçiriyorsanız doktorlarınız tarafından verilen ilaçları kullanın ve bol sıvı tüketin." dedi.

Yorumlar (0)