Uzmandan solunum yolu hastalarına uyarı: Bunlara dikkat

Maske kullanımının azalmasından dolayı grip ve Kovid-19 vakalarının yaygınlaştığını kaydeden Prof. Dr. Şule Akçay, solunum yolu hastalığı bulunan kişileri uyardı. Grip ve Kovid-19'un vücutta aynı anda etkinlik gösterebileceğini belirten Akçay, bunun akciğer hastaları için ciddi riskler barındırdığını vurguladı. Akçay, kronik hastalıklardan muzdarip vatandaşlara grip aşısı ve hatırlatma dozu tavsiyesinde bulundu.

SAĞLIK 13.12.2022, 12:38 Hakan Öksüz
Uzmandan solunum yolu hastalarına uyarı: Bunlara dikkat

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, solunum yolu hastalarının yüzleştiği bazı risklere ilişkin konuştu. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olan Akçay, kış aylarında akciğer hastalarında atakların görüldüğünü söyledi. Tütün kullanımı ve pasif içicilik nedeniyle akciğer hastalıklarının ilerlediğini belirten Akçay, uyarılarda bulundu.

"Kovid-19'un akciğerde tutunması zorlaştı"

Pandemi döneminde uygulanan tedbirlerin yanı sıra toplumdaki farkındalığın arttığını vurgulayan Prof. Dr. Şule Akçay, bu nedenle alt solunum yolu hastalıklarında azalma görüldüğünü söyledi. Kovid-19 aşılarıyla birlikte de salgının etkisinin kırıldığını hatırlatan Akçay, "Aşılama sayesinde koronavirüsün akciğerde tutunması zorlaştı. Maske kullanımının artması, geçen yıl grip vakalarının düşüşe geçmesine neden oldu." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 ve grip uyarısı: "Aynı anda görülebilir"

Salgının seyrinde görülen hafiflemeyle birlikte maske kullanımının azaldığına işaret eden Akçay, "Maske daha az kullanıldıkça grip ve soğuk algınlığı vaka sayıları artışa geçti. Bu hastalıklara yol açan RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs) ile yeniden sıklıkla karşılaşır olduk. Aralık ayında hem grip hem de Kovid-19 vakalarının artacağı düşünülüyor. Aynı anda iki virüsün de vücutta etkin olacağı durumlar yaşanabilir. Bu durum akciğer kanseri ve KOAH hastaları için tehlike teşkil ediyor. Söz konusu virüsler, bu hastalarda ağır ilerleyici zatürreye neden olabilir. Dolayısıyla solunum yetmezliği ve yoğun bakımlara yatışlarda artış görülebilir." değerlendirmesinde bulundu. 

"Yıllık grip aşılarını bu mevsimde yaptırsınlar"

Yüksek tansiyon, bağışıklık sistemi sorunları, akciğer yetmezliği ve KOAH gibi sağlık sorunları bulunan kişilerin bu dönemde dikkatli olmaları gerektiğini aktaran Prof. Dr. Şule Akçay, "Pandemi dönemindeki tedbirlere uysunlar. Kapalı ortamlarda maske kullanımı ve el hijyeni önemli. Yıllık grip aşılarını bu mevsimde yaptırsınlar. Son Kovid-19 aşısını en az 6 ay önce yaptıranlar da hatırlatma dozlarını unutmasın. Vücut sıcaklığı 38,5 derecenin üstüne çıkarsa acilen doktora başvursunlar. Hastalıklara yakalanmamak için ortam havalandırması çok önemli. Ellerini gün içinde sabunla yıkasınlar." dedi.

Yorumlar (0)