Uzmandan "sarı nokta" uyarısı: Bu belirtilerle ortaya çıkıyor

Sarı nokta hastalığının belirtileri ve nedenlerinin yanı sıra şaşılık tedavisi hakkında da bilgiler veren Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sadullah Keleş, uyarılarda bulundu. Genetik kaynaklı sarı nokta hastalığının belli bir yaştan sonra ortaya çıktığını söyleyen Keleş, hastalığın belirtilerinden bahsetti.

SAĞLIK 12.12.2022, 12:43 Hakan Öksüz
Uzmandan "sarı nokta" uyarısı: Bu belirtilerle ortaya çıkıyor

Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sadullah Keleş, göz hastalıklarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bazı göz rahatsızlıklarının doğuştan geldiğini ve bazılarının da sonradan ortaya çıktığını belirten Keleş, şaşılık ile sarı nokta hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Sarı nokta hastalığının nedenleri

Sarı nokta alanının, retinanın en net gören bölgesi olduğunu vurgulayan Keleş, "Bu bölgede problemlere yol açan pek çok hastalık var. Sarı nokta hastalığı, yaşa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Özellikle de 55 yaş üstü kişilerde rastlanan bu hastalığın gelişmesinde yetersiz beslenme ve sigara kullanımının rolü de var. Genetik faktörlerin, bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğunu biliyoruz." dedi.

Sarı nokta hastalığının belirtileri

Sarı nokta hastalığının belirtilerinden bahseden Doç. Dr. Sadullah Keleş, "Bir şey okurken her iki gözde birden zorluk hissedilir. Bakılan bir noktanın ortasında karanlık bir bölge oluşur. Düz çizgiler, sanki bükülmüş gibi görülür. Renkler daha soluktur. Erken tanı, bu hastalığın tedavisi için çok önemli. Bunun tespiti için düzenli göz muayenesinin yaptırılması gerekiyor. Sarı nokta bölgesinde ortaya çıkan çeşitli hastalıklar var. Bazı diyabet ilaçlarının da gözdeki bu bölgeyi etkileyebildiği biliniyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Şaşılık için birçok farklı tedavi yöntemi var"

Şaşılık hakkında da konuşan Keleş, "Bu rahatsızlıkta gözlerden biri, bakılan objeye odaklanamıyor. Doğuştan olabileceği gibi sonradan yaşanacak bazı durumlardan dolayı da şaşılık ortaya çıkabilir. Kozmetik bir problem olarak görülür. Şaşılık tedavisinde gözlerin yeniden paralel konuma getirilmesi hedeflenir. Birçok farklı tedavi yöntemi vardır. Doğuştan gelen şaşılıkların tedavisinin 7 yaşına kadar yapılması gerekiyor." dedi.

Yorumlar (0)